Компании

все компании

У М'янмі важкі бої між військовими та опозицією

16 листопада 2023 року, 17:21
Військова влада М'янми в четвер підтвердила повідомлення, які раніше надходили, що збройним силам доводиться відбивати серйозний наступ повстанців, повідомляє телеканал Channel News Asia.

"Військові мають справу з потужними наступальними діями, які ведуть значні сили збройних повстанців", - заявив представник правлячої Державної адміністративної ради генерал-майор Зо Мі Тун.

За його словами, антиурядові угруповання ведуть наступ у штаті Ракхайн на заході країни, штаті Кая на південному сході та штаті Шан на північному сході країни. При цьому м'янманським військовим довелося відступити з низки позицій, а повстанці використовують безпілотники, закидаючи з них військові пости сотнями бомб.

Напередодні Державна адміністративна рада М'янми видала наказ, згідно з яким усі жителі, які мають базову військову підготовку, мають бути готові піти на військову службу. Також стало відомо, що в столиці Нейпьідо урядові службовці отримали вказівку формувати підрозділи на випадок надзвичайних ситуацій.

У повстанській "Армії Аракана" заявили, що під час боїв у штаті Ракхайн десятки військовослужбовців і поліцейських здалися або потрапили в полон до них. З'являлася інформація, що на тлі бойових дій десятки м'янманських солдатів перетнули кордон і пішли в Індію.

Тим часом паралельний уряд, сформований опозиційними політиками і союзний деяким угрупованням повстанців, оголосив про початок кампанії "Дорога на Нейпьідо" з метою захоплення столиці країни.

27 жовтня альянс антиурядових угруповань розпочав масштабний наступ на північному сході М'янми в штаті Шан, що межує з КНР. Повстанці з "Армії Аракана", "Армії національного визволення Таанг" та "Армії національного демократичного альянсу М'янми" захопили на північному сході країни кілька міст і більше ніж 100 військових постів, заявляли про те, що перерізали ключові торговельні шляхи між М'янмою і КНР.

У Пекіні зі свого боку неодноразово закликали сторони конфлікту зупинити бойові дії і не ставити під загрозу безпеку жителів прикордонних районів Китаю, а також китайського персоналу в М'янмі.

Китай і М'янма мають кордон протяжністю близько 2 тис. км. Країни підтримують тісні економічні відносини, і М'янма відіграє важливу роль у реалізації ініціативи "Один пояс - один шлях" у Південно-Східній Азії. Зокрема, планується створення великої залізничної гілки між китайською провінцією Юньнань і портом Кьяукпью на південно-західному узбережжі М'янми.

По материалам: телеканал Channel News Asia


теги: М'янмі



Просмотров: 218
Другие новости