Компании

все компании

Фондові індекси країн АТР упевнено зростають слідом за Волл-стріт

15 листопада 2023 року, 13:03
Фондові індекси найбільших країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону впевнено зростають у середу слідом за різким підйомом Волл-стріт напередодні на позитивних даних про динаміку інфляції в США.

Темпи зростання споживчих цін (індекс CPI) у Штатах у жовтні скоротилися до 3,2% у річному вираженні з 3,7% у вересні, повідомило міністерство праці країни. Базова інфляція (індекс CPI Core), що не враховує динаміки цін на харчові продукти та енергоносії, сповільнилася до 4% з 4,1% місяцем раніше.

Консенсус-прогноз експертів, опитаних Trading Economics, передбачав ослаблення інфляції в США в жовтні до 3,3% і збереження темпів зростання індексу CPI Core на рівні 4,1%.

Дані про динаміку інфляції уважно відстежує Федеральна резервна система (ФРС) під час ухвалення рішень щодо грошово-кредитної політики.

"Базова інфляція виявилася нижчою за очікування, і це надихаючий сигнал для ринків, оскільки це свідчить про те, що підвищення ставки ФРС у грудні виключено", - зазначає аналітик Global X Даманік Дантес, слова якого наводить MarketWatch.

Інвестори також чекають у середу зустрічі президента США Джо Байдена з головою КНР Сі Цзіньпіном на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско. Агентство Associated Press відзначало надії на зміцнення зв'язків між двома найбільшими економіками світу.

Японський індекс Nikkei 225 додає 2,6%, незважаючи на зниження ВВП країни в третьому кварталі.

За попередніми даними уряду, японська економіка скоротилася в липні-вересні на 0,5% порівняно з другим кварталом, коли вона зросла на 1,1%. Консенсус-прогноз, який наводить Trading Economics, передбачав менш значний спад у третьому кварталі - на 0,1%. ВВП знизився вперше з четвертого кварталу 2022 року.

Список лідерів зростання в складі Nikkei очолюють акції Idemitsu Kosan (+18,2%), Terumo Corp. (+11,4%), Ebara Corp. (+9,3%), Sharp Corp. (+7,8%) і Advantest (+7,3%).

Китайський індекс Shanghai Composite зростає на 0,4%, гонконгський Hang Seng - на 3,2%.

Народний банк Китаю (НБК, центробанк країни) у середу влив у фінансову систему 1,45 трлн юанів ($200,25 млрд) у рамках програми середньострокового кредитування (MLF).

Ставка за кредитами строком на рік, що видаються в рамках MLF, залишилася на рівні 2,5%, йдеться в повідомленні НБК. Востаннє ЦБ змінював її в серпні, тоді її було знижено на 15 базисних пунктів (б.п.).

З урахуванням того, що в листопаді спливає термін погашення кредитів на 850 млрд юанів, чистий приплив коштів у банківську систему становитиме 600 млрд юанів. Це максимальний показник з 2016 року, зазначає Trading Economics.

Тим часом темпи зростання промислового виробництва і роздрібних продажів у Китаї прискорилися в жовтні, безробіття залишилося на колишньому рівні.

Обсяг промвиробництва минулого місяця збільшився на 4,6% у річному вираженні після підйому на 4,5% у вересні, йдеться у звіті Державного статистичного управління КНР. Консенсус-прогноз експертів, який наводить Trading Economics, передбачав уповільнення зростання до 4,4%.

На торгах у Гонконзі капіталізація Techtronic Industries підвищується на 9%, Hang Lung Properties і Longfor Group Holdings - на 6,2%, Xinyi Glass Holdings і Wuxi Biologics (Cayman) Inc. - на 5,9%.

Південнокорейський індекс Kospi зростає на 2,1%.

Котирування акцій сталеливарної Posco підвищуються на 1%, автомобільної Hyundai Motor - на 3,9%, найбільшого світового виробника напівпровідникової продукції та смартфонів Samsung Electronics Co. - на 1,8%, авіакомпанії Korean Air Lines - на 2,6%.

Австралійський індикатор S&P/ASX 200 з відкриття ринку набрав 1,4%.

Ринкова вартість Rio Tinto підвищилася на 2,6%, BHP - на 1,8%.




Просмотров: 209
Другие новости