Компании

все компании

Україна наростила імпорт молочних продуктів на 27,8% у жовтні

10 листопада 2023 року, 10:00
Україна в жовтні 2023 року імпортувала 6,08 тис. тонн молочних продуктів, що на 27,8% більше, ніж у вересні, і на 35% більше, ніж у жовтні 2022 року, що є найвищим показником із березня 2022 року.

Як повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ), зростання фіксується в усіх категоріях молочних товарів, однак найбільші обсяги імпорту припадають на сири - 3,2 тис. тонн. Крім цього, у жовтні вдвічі збільшилися обсяги імпорту вершкового масла, які сягнули 619 тонн, що є найвищим показником із листопада 2021 року.

"Загалом за 10 місяців 2023 року було імпортовано 48,89 тис. тонн молочних продуктів, що на 6,1% менше, ніж за аналогічний період минулого року, але водночас вартісний показник більший на 11,3% ($210,2 млн)", - підкреслили в УКАБ.

За інформацією аналітиків асоціації, обсяги експорту молочної продукції залишаються стабільними другий місяць поспіль - 8,25 тис. тонн, що відповідає показникам аналогічного періоду минулого року. Однак у грошовому вираженні дохід знизився на 19% і склав $226,94.

Водночас експерти УКАБ відзначили активізацію попиту на світовому молочному ринку після дев'ятимісячного спаду цін. Це підтверджує індекс ФАО за жовтень і збільшення торгів на світовій молочній біржі (Global Dairy Trade): середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО в жовтні становило 111,3 пункти, що на 2,4 пункти (2,2%) вище за показник вересня, але все ж на 28 пунктів (20,1%) нижче, ніж за відповідний період минулого року.

"У жовтні найбільше зросли світові ціни на сухе молоко. Це відбулося головним чином під впливом різкого зростання імпортного попиту як за контрактами з коротким, так і за тривалими термінами поставки. Додатковим фактором зростання цін на молочну продукцію стала обмеженість поставок молока в Західній Європі та деяка невизначеність впливу погодних умов на виробництво в країнах Океанії", - пояснив аналітик УКАБ Максим Гопка.

Світові ціни на вершкове масло зросли під впливом зміцнення роздрібних цін перед початком зимових свят у Західній Європі та збільшення імпортного попиту з країн Північно-Східної Азії. Водночас ціни на сир, навпаки, дещо знизилися внаслідок ослаблення євро щодо долара США та зростання експортної пропозиції з країн Океанії, резюмували в УКАБ.




Просмотров: 173
Другие новости