Компании

все компании

У Молдові проходять загальні вибори до місцевих органів влади

6 листопада 2023 року, 07:31
У неділю в Молдові відбуваються загальні вибори до місцевих органів влади: мають обрати 898 мерів і 11 тис. 058 радників місцевих рад, зокрема 9 тис. 972 сільських (общинних), міських та 1 тис. 086 районних і муніципальних радників.

Для проведення виборів відкрилися всі 1 тис. 958 дільниць для голосування. Вони працюватимуть із 07:00 до 21:00.

У Державному реєстрі виборців зареєстровано 3 млн 300 тис. 805 осіб, що на 17 тис. 517 тис. більше, ніж на початку 2023 р. Згідно з оприлюдненими ЦВК даними, 2 млн 760 тис. 930 від загальної кількості громадян із правом голосу зареєстровані в адміністративно-територіальних одиницях другого рівня на правому березі Дністра. Різницю становлять 272 тис. 925 осіб, які мають громадянство Молдови, але не мають реєстрації за місцем проживання, а також ті, хто виїхав за кордон на законних підставах. Ще 266 тис. 950 громадян проживають на території Придністров'я. Найбільшу кількість виборців зареєстровано в муніципалітетах Кишинів (648 тис. 464) і Бєльці (99 тис. 931), а також в автономному територіальному утворенні Гагаузія (129 тис. 374).

Найгостріша боротьба буде за посади мерів Кишинева і Бєльц. На цих виборах встановлено абсолютний рекорд за кількістю кандидатів у цих містах - 28 кандидатів у Кишиневі та 15 - у Бєльцях. Водночас, в електоральних округах у 23 населених пунктах зареєстровано по одному кандидату на посаду мера. У Кишиневі всі кандидати представляють політичні партії та один виборчий блок.

Для моніторингу виборів акредитовано приблизно 1 тис. 500 спостерігачів, зокрема приблизно 300 міжнародних спостерігачів. Вони представляють вісім національних неурядових організацій, а також акредитовані в Молдові посольства зарубіжних країн, виборчі комісії Румунії, України, Албанії, Казахстану, Азербайджану та інших країн, Раду Європи, Європейський парламент і низку міжнародних організацій. Також, на виборах працюють довгострокові Місії Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав (БДІПЛ) та Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO). ЦВК Молдови відмовилася зареєструвати спостерігачів від Росії, які мали намір спостерігати за виборами як представники ОБСЄ.

Спостерігачі та експерти зазначають, що виборча кампанія, яка завершилася, була найнекоректнішою з погляду непрозорого фінансування і численних випадків підкупу виборців, а також втручання у вибори з боку Росії і олігарха-втікача Ілана Шора. З цієї причини, за тиждень до виборів Національна комісія з надзвичайних ситуацій (НКНС) призупинила мовлення шести телевізійних каналів і заблокувала 31 портал. А 3 листопада НКНС зняла з виборів партію "Шанс", яку фінансував Шор, замінивши, по суті, партію "Шор", яку 19 червня було оголошено неконституційною. Таким чином, 652 кандидати від партії "Шор" були виключені з перегонів в останній день виборчої кампанії.




Просмотров: 188
Другие новости