Компании

все компании

Ізраїль збив балістичну ракету за межами атмосфери Землі

6 листопада 2023 року, 09:10
Ізраїльська система протиракетної оборони Arrow уперше збила ракету, випущену повстанцями-хуситами в Ємені, за межами атмосфери Землі, вважається, що це перше збройне зіткнення в космосі, повідомляє в неділю The Telegraf.

Як повідомляють, балістична ракета була запущена з Ємену підтримуваними Іраном хуситами та пролетіла майже 1000 миль (близько 1600 км - ІФ-У) над Аравійським півостровом на шляху до своєї мети - ізраїльського портового міста Ейлат.

В Армії оборони Ізраїлю заявили, що системи військово-повітряних сил відстежували траєкторію ракети і перехоплювали її "в найбільш підходящий час і в найбільш підходящому місці".

Балістична ракета, запущена в понеділок, як повідомляється, була ракетою "Кадер" - поліпшеною версією іранської розробки "Шахаб-3". Маючи довжину понад 50 футів (15 метрів - ІФ-У), "Кадер" несе фугасну боєголовку, а дальність його дії дає змогу усьому Ізраїлю опинитися на відстані удару від хуситів, які наразі оголосили війну Ізраїлю і є ключовою частиною підтримуваного Іраном альянсу.

В АОІ оприлюднила невелику кількість подробиць про саме перехоплення, відомо, що на озброєнні ВПС Ізраїлю стоять кілька батарей систем ПРО Arrow-2, які використовують гіперзвукові ракети-перехоплювачі для знищення ракет, що наближаються, у космосі. Міністерство оборони Ізраїлю опублікувало відео, що показує момент перехоплення, на якому на зображенні в штучних кольорах ледь помітна циліндрична форма балістичної ракети, що наближається, перш ніж вибух розмазується по екрану. На фотографіях з Ейлата видно слід диму від ракети-перехоплювача Arrow, а жителі повідомили, що чули сильний вибух із землі.

Спочатку американо-ізраїльський проєкт Arrow було розроблено для боротьби з іракськими ракетами "Скад", якими ізраїльські міста були вражені під час першої війни в Перській затоці. Система ПРО Arrow спеціально створювалася для боротьби з такими цілями і була вперше розгорнута близько 25 років тому.

"Успішне перехоплення - це щось більше, ніж просто захист жителів Ейлата і нанесення удару по вихвалянням хуситів", - заявив представник ізраїльського міністерства оборони. "Насамперед, це доводить Ірану, який стояв за запуском і поставив ракети, що Ізраїль має можливість діяти проти його ракетної програми, і це має набагато ширші наслідки для регіонального конфлікту".

По материалам: The Telegraf





Просмотров: 166
Другие новости