Компании

все компании

Експорт агропродукції в жовтні зріс на 15%

4 листопада 2023 року, 12:41
Україні в жовтні 2023 року вдалося експортувати 4,8 млн тонн продукції агропромислового комплексу, що на 15% більше за аналогічний показник попереднього місяця, повідомив Український клуб аграрного бізнесу у Facebook.

Згідно з повідомленням, зростання обсягів експорту в жовтні 2023 року вдалося досягти, незважаючи на проблеми з маршрутами через річкові порти Дунаю - традиційне сезонне мілководдя, що перешкоджає заходу суден більшої тоннажності, і зменшення навантаження на баржі.

"Частково у збільшенні експорту допомогло додавання ще одного каналу експорту - морських портів Одеської області, які наразі функціонують у рамках тимчасового морського коридору. Однак обсяги експорту цим каналом дуже далекі від довоєнних показників", - констатували аналітики.

За їхньою інформацією, у жовтні 2023 року було експортовано 2,5 млн тонн зернових культур, з яких 52% припадало на пшеницю, а 45% - на кукурудзу, що продемонструвало зростання до показника минулого місяця на 20%. Олійних культур було поставлено на зовнішні ринки 914,0 тис. тонн (ріпак - 48%, соєві боби - 48% і насіння соняшнику - 3%), зростання - 4%.

Крім того, на 6% зріс експорт рослинних олій, який становив 508,7 тис. тонн рослинних олій (соняшникова олія - 80%, рапсова - 14% і соєва - 6%), і на 18% макухи - 491,5 тис. тонн (соняшникова - 86%, соєва - 14%).

Порівняно з попереднім місяцем зріс експорт кукурудзи та соєвих бобів, збір яких наразі активно триває.

"Хоча й спостерігається зростання обсягів експорту, вони залишаються недостатніми для вивезення врожаю, який цього року зібрала Україна. Для відносно нормального функціонування аграрного ринку за місяць Україна має експортувати близько 6 млн т продовольства, бажано морськими шляхами, де менш дорога логістика", - резюмували в УКАБ.




Просмотров: 260
Другие новости