Компании

все компании

МТСБУ збільшило обсяг виплат із Фонду захисту потерпілих на 61,6%

3 листопада 2023 року, 14:22
Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) за січень-вересень 2023 року здійснило понад 5,6 тис. виплат зі свого Фонду захисту потерпілих (ФЗП), що на 4,8% більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Згідно з пресрелізом МТСБУ, загальна сума таких виплат порівняно із січнем-вереснем довоєнного року зросла на 61,6% - до 326,6 млн грн. Водночас пояснюється, що такий період для порівняння обрано через те, що 2021 рік дає коректнішу базу для зіставлення показників, оскільки в першому півріччі 2022-го спостерігалося зниження кількості виплат через перші місяці повномасштабної військової агресії РФ.

Найбільший обсяг виплат - 226,3 млн грн, або 65,1% за сумою і 69,3% (3,7 тис.) за кількістю припав на виплати за шкоду, заподіяну винуватцями ДТП, які не мають чинного поліса ОСЦПВ. Порівняно з відповідним періодом 2021 року кількість таких виплат зросла на 12,1%, сума - на 66,7%. Цей тренд посилюється через соціально-економічні наслідки війни, зазначається в повідомленні.

За водіїв пільгових категорій із ФЗП за звітний період було здійснено майже 1 тис. виплат на суму 60 млн грн, що на 6,6% менше за кількістю та 61,8% більше за сумою, ніж за аналогічний період 2021 року. Але водночас кількість таких виплат за 9 міс. 2023 року вже перевищила річні показники попереднього. Питома вага виплат за пільговиками становить 17,3% за кількістю та 18,4% за сумою виплат.

"Через війну кількість наших громадян, які мають пільгове право не укладати договір ОСЦПВ, постійно збільшується. За даними Міністерства у справах ветеранів України статус учасника війни або учасника бойових дій на сьогоднішній день надано понад 730 тис. осіб. За попередніми оцінками Міністерства, до кінця війни кількість ветеранів та прирівняних до них осіб перевищить 2,4 млн осіб. Тому цей фактор і надалі впливатиме на показники відповідних виплат з Фонду захисту потерпілих МТСБУ", - зазначає генеральний директор МТСБУ Олександр Берназюк.

При цьому він зазначив, що в майбутньому вирішенням питання виплат за власників авто, які належать до пільгових категорій, може бути стабільне збільшення відрахувань страховиками до фондів Бюро, розробка нового механізму надання пільг або набрання чинності новим законом про ОСЦПВ, що передбачає обов'язковість укладення договору ОСЦПВ громадянами пільгової категорії, але зі знижкою.

Керівник Бюро запевнив, що у фондах МТСБУ вистачає коштів для виконання всіх гарантійних зобов'язань зі здійснення регламентних виплат. Зокрема, для цього відрахування страховиків до ФЗП було нещодавно збільшено з 3% до 5% від загального обсягу премій, отриманих кожним страховиком ОСЦПВ.

Згідно з повідомленням, за 9 міс. МТСБУ виплатило 11,4 млн грн за більш ніж півтисячі зобов'язань з ОСЦПВ страхових компаній-членів Бюро, які припинили діяльність і були визнані банкрутами.

За зобов'язаннями компаній, які припинили діяльність на ринку ОСЦПВ, але ще не визнані банкрутами в установленому законодавством порядку, проведено виплати за рахунок наявних у Фонді їхніх гарантійних внесків на суму 12,9 млн грн.

У Бюро також наголошують, що найменшою статтею витрат залишаються регламентні виплати за ДТП, спричиненими невстановленим транспортним засобом (за такими випадками сплачують лише за шкоду життю та здоров'ю) - 4 млн грн, і за ДТП, скоєними автомобілями, якими заволоділи внаслідок протиправних дій - 700 тис. грн.

теги: МТСБУ



Просмотров: 179
Другие новости