Компании

все компании

Вартість молока зросла на 16%

31 жовтня 2023 року, 17:54
Вартість сировини молока протягом серпня-жовтня 2023 року зросла на 16%, подібних короткострокових цінових стрибків на молочному ринку давно не спостерігалося, повідомив керівник експертно-аналітичної служби Союзу молочних підприємств України (СМПУ) Леонід Тулуш.

Згідно з повідомленням, на рівень цін, за якими молокопереробні підприємства постачають свою продукцію до торговельних мереж, насамперед впливає ціна на молоко-сировину, яка почала зростати ще в серпні, а у вересні-жовтні темп зростання тільки прискорився.

"Цінники на молоко-сировину за останні три місяці зросли більш ніж на 16% - таких короткострокових цінових стрибків на цьому ринку вже давно не спостерігалося. При цьому сезонність, на яку посилаються виробники молока, відіграє в подорожчанні молока далеко не вирішальну роль. Очевидно, що рівень ціни перебуває під впливом дефіциту якісної молоко-сировини і обумовлений породжуваним ним ажіотажем", - пояснили в СМПУ.

У галузевій асоціації додали, що в сусідній Польщі триває тренд зі зниження цін на молоко-сировину, який розпочався ще наприкінці 2022 року.

"У результаті конкурентна перевага вітчизняних молокопродуктів, зумовлена нижчим рівнем цін, стрімко нівелюється. (...) У цих умовах переробне підприємство може лише балансувати на межі збитковості, демонструючи дива кризового менеджменту. І зростання ціни молочної продукції на полиці буде не тільки проявом зусиль зі збереження підприємства, а й молочної галузі загалом", - зазначили в галузевій асоціації.

Переробники молока впевнені, для збереження цін на молочні товари на прийнятному для вітчизняного споживача рівні потрібні або часткова компенсація державою вартості молочної продукції, або збалансоване ціноутворення всіма учасниками виробничого ланцюга.

"Це допоможе врахувати інтереси споживача, для якого ми працюємо", - резюмували в СМПУ.

теги: молоко



Просмотров: 217
Другие новости