Компании

все компании

Рекордна кількість IT-компаній скасували розміщення акцій на китайському майданчику Star

30 жовтня 2023 року, 17:53
Рекордна кількість китайських компаній у 2023 році скасувала плани розміщення акцій на шанхайському майданчику Star, орієнтованому на представників IT-сектора, пише газета Financial Times.

Як зазначають джерела газети, біржа, регульована владою КНР, серйозно підняла планку для проведення нових розміщень цього року. Для отримання "зеленого світла" на проведення IPO від регуляторів компаніям необхідно не тільки бути прибутковими, а й публікувати звіти на сотні сторінок, обґрунтовуючи переваги своїх технологій.

З введенням нових правил отримання лістингу на Star стало недоступним для багатьох стартапів, хоча спочатку біржовий майданчик запускався з метою надання доступу до капіталу для високоризикових IT-компаній, зазначає FT.

Згідно з відкритими даними, поточного року 126 компаній скасували або відклали проведення IPO на Star - це вдвічі більше, ніж у чотири попередні роки разом узяті.

Регулятори очікують, що посилення правил доступу до Star допоможе спрямувати капітал у найбільш якісні компанії. Експерти, однак, вважають, що такий підхід підірве інновації, оскільки позбавить доступу до фінансування потенційно перспективні стартапи.

"Китайський уряд фактично говорить, що не готовий витрачати сили на підтримку компаній, успіх яких не гарантований, - зазначає керуючий директор Orient Capital Partners у Гонконзі Ендрю Кольєр. - Цей підхід занадто політичний, щоб виявитися успішним".

У 2019 році, коли майданчик Star запускався, компаніям не потрібно було отримувати виручку або прибуток, щоб подати заявку на IPO. Біржа призначалася для компаній вартістю щонайменше 4 млрд юанів ($550 млн), що випускають продукти, які мають "істотний ринковий потенціал і технологічні досягнення".

З початку 2023 року лише одна компанія, яка не генерує прибуток і отримала виручку менше ніж 10 млн юанів, розмістила акції на Star проти 8 у 2022 році.

У вересні Комісія з регулювання ринку цінних паперів КНР (CSRC) заявила, що підтримуватиме розміщення акції компаній-розробників "найважливіших і основних технологій" на Star. Тоді в CSRC зазначали, що посилення правил лістингу на майданчику не було.

По материалам: газета Financial Times





Просмотров: 231
Другие новости