Компании

все компании

"Укренерго" почала судові справи щодо своїх боржників на суму близько 50 млрд грн

28 жовтня 2023 року, 15:20
Українські суди розглядають 443 справи за позовами НЕК "Укренерго" до її боржників на загальну суму основного боргу приблизно 50 млрд грн, повідомляється на сайті компанії в п'ятницю.

Водночас "Укренерго" закликала Національну комісію, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), переглянути її рішення, які забороняють застосування штрафних санкцій щодо боржників і суб'єктів, які відкладають розрахунки за послуги компанії.

"Комісія своїми рішеннями позбавила компанію ключових інструментів для роботи з боржниками. Зокрема, постанова НКРЕКП №332 від 25 лютого 2022 року (п. 16), забороняє "нарахування та стягнення штрафних санкцій, передбачених договорами, укладеними відповідно до закону про ринок електричної енергії між учасниками цього ринку", - вказала НЕК.

На думку компанії, своїми рішеннями НКРЕКП фактично дозволила боржникам не платити "Укренерго" за надані послуги, насамперед із передання та диспетчеризації, позбавивши їх "покарання" за несвоєчасну сплату та накопичення боргів.

Там також зазначили, що в липні 2022 року "Укренерго" офіційно звернулося до НКРЕКП із проханням перевірити компанії, які систематично не оплачують послугу з передачі е/е, але внаслідок цього вона вже понад рік не може в повному обсязі отримати виплати від найбільших боржників.

"Причина - комісія розпорядилася відтермінувати для них оплату послуг за передачу електроенергії. У 2023 році НКРЕКП своїм рішенням продовжила можливість відстрочити розрахунки з "Укренерго" великим боржникам", - пояснила НЕК.

Як повідомлялося, двома днями раніше НКРЕКП заявила, що розв'язання питання боргів на ринку е/е полягає не у встановленні нового тарифу на послуги з її передавання, на чому наполягає "Укренерго", а в налагодженні ефективної господарської діяльності, зокрема претензійно-позовної роботи компанії з боржниками зі сплати тарифів на передавання, диспетчерське управління та послуги на балансувальному ринку, чиї борги становлять на кінець вересня 48,8 млрд грн.

Зі свого боку "Укренерго" повідомила, що "розуміючи чутливість питання вартості електроенергії для українського бізнесу, підготувала і направила НКРЕКП три варіанти зміни тарифів компанії на послуги з передачі та диспетчеризації".

"Укренерго" для покриття боргів на ринку електроенергії залучила кредити державних і міжнародних банків, а також випустила "зелених" облігацій на 45,79 млрд грн.

На кінець жовтня дебіторська заборгованість компанії становить приблизно 60 млрд грн, кредиторська - 50 млрд грн.




Просмотров: 276
Другие новости