Компании

все компании

Дані про українські ТМ планують включити до європейських баз EUIPO

24 жовтня 2023 року, 10:27
Робочий план на 2024-2025 роки на виконання меморандуму про взаєморозуміння щодо двостороннього співробітництва підписали в понеділок Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІСІ, IP офіс) і Відомство з інтелектуальної власності ЄС (EUIPO) під час візиту до Києва делегації ЄС на чолі з виконавчим директором EUIPO Жоао Неграу.

 "План ... відкриває можливість до включення даних про українські торговельні марки та промислові зразки до баз даних EUIPO, що є найбільшими у світі та налічують понад 115 млн торговельних марок і понад 20 млн промислових зразків із п'яти континентів", - ідеться у пресрелізі Мінекономіки за підсумками зустрічі й підписання документа. 

Передбачається також, що УКРНОІСІ отримає підтримку від ЄС у питаннях, пов'язаних з правовою охороною торговельних марок і промислових зразків, зокрема в питаннях захисту прав ІВ. Крім того, в рамках робочого плану УКРНОІСІ скористається підтримкою ЄС у гармонізації української практики реєстрації та експертизи заявок на торговельні марки та промислові зразки з практикою ЄС. 

Така гармонізація має дозволити українському бізнесу легше працювати за кордоном. У рамках більш масштабних ініціатив ЄС щодо поглиблення інтеграції УКРНОІСІ в систему інтелектуальної власності (ІВ) ЄС також обговорюється проєкт міжнародного співробітництва у сфері ІВ за участю України, Молдови та Грузії. Уточнюється, що це був перший закордонний візит на новій посаді виконавчого директора EUIPO Жоао Неграу. 

"Інтелектуальна власність та інновації в контексті набуття Україною статусу кандидата в члени ЄС відіграють визначальну роль. Гармонізуючи правила і процедури в цих галузях, ми не тільки відкриваємо Україну світові, як інноваційну та креативну націю, а й істотно покращуємо її інвестиційну привабливість", - наводяться в релізі слова першого віцепрем'єра - міністра економіки Юлії Свириденко. "Робочий план, узгоджений сьогодні в Києві, не тільки підкреслює прихильність EUIPO та національних відомств ЄС підтримці наших українських партнерів напередодні вступу до ЄС, а й посилює нашу роль як ефективного посередника для України в діалозі з партнерами ЄС", - додав Неграу. 

За словами заступника голови представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло, посилення захисту інтелектуальної власності є важливим не тільки в контексті вступу України до ЄС, а й для більш нагальних потреб відбудови, адже без потужної екосистеми інтелектуальної власності іноземні інвестори просто не прийдуть у достатній кількості. 

Мінекоономіки нагадує, що в червні 2023 року було розширено Фонд МСП EUIPO та Європейської комісії з підтримки українських підприємств, які відтепер можуть отримати фінансування для подачі заявок на набуття прав інтелектуальної власності, зокрема на торговельні марки, промислові зразки або винаходи та корисні моделі. EUIPO - одне з найбільших децентралізованих відомств ЄС, розташоване в Аліканте (Іспанія). 

EUIPO здійснює реєстрацію торговельних марок ЄС (EUTM) та промислових зразків співтовариства (RCD), що забезпечує можливість отримання правової охорони відповідних об'єктів інтелектуальної власності в усіх державах-членах ЄС. Відомство також співпрацює з національними та регіональними відомствами інтелектуальної власності ЄС і координує діяльність Європейської обсерваторії з порушень прав інтелектуальної власності.

теги: ТМ, EUIPO



Просмотров: 171
Другие новости