Компании

все компании

USAID надало грант $1 млн лізинговій компанії "Бест Лізинг"

16 жовтня 2023 року, 15:11
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надало грант $1 млн лізинговій компанії "Бест Лізинг" для часткової компенсації лізингових платежів приблизно 120 мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП) та ФОПів, повідомив керівник групи взаємодії з посередниками та фасилітаторами приватного сектору Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору" Тарас Єлейко.

"Перший грант було надано лізинговій компанії - компанії "Бест Лізинг" у розмірі $1 млн... Основний напрям гранту - це часткова компенсація вартості лізингових послуг для ММСБ", - сказав Єлейко на експертній дискусії "Перспективи українського ринку лізингу: основні виклики, стратегії адаптації, прогнози розвитку" у Львові.

Як повідомила генеральна директорка "Бест Лізинг" Людмила Золотарьова, за умовами програми грантові кошти покриватимуть 30% вартості лізингу для підприємств і фізосіб-підприємців, тоді як аванс становитиме від 20%.

Передбачається, що в рамках цієї програми фінансування в розмірі до 190 млн грн отримають близько 120 ММСП, які придбають близько 180 об'єктів на суму майже 250 млн грн. Програма діятиме до серпня 2026 року.

Золотарьова зазначила, що, крім сільськогосподарської техніки, програма діє і для купівлі вантажних, комерційних, легкових авто, спецтехніки, автобусів і причепів.

Гендиректорка зазначила, що скористатися програмою можуть ММСП, кінцеві бенефіціари яких є резидентами України, перевага надається бізнесам із переважною часткою жінок у структурі власності, а також компаніям, чия діяльність постраждала внаслідок воєнних дій, зокрема релокованим з окупованих територій підприємствам.

Як нагадав Єлейко, USAID раніше затвердило грант ОТП Банку $1,25 млн, кошти з якого будуть спрямовані для зниження ставки за кредитами до 7% річних і здешевлення послуг факторингу. Планується, що грант забезпечить надання кредитів 77 ММСП на суму 430 млн грн, а ще 20 ММСП отримають послуги факторингу на суму 100 млн грн. Програма діятиме до травня 2025 року.

Як повідомлялося, USAID також коштом грантових коштів збирається покрити майже на 97% страховий тариф у спільній із ПриватБанком і страховою компанією "Універсальна" програмі підтримки мікро-, малого та середнього агробізнесу з бюджетом близько 572 млн грн для страхування майбутнього врожаю та зниження кредитних ризиків. Очікується, що ця програма дасть змогу дофінансувати близько 220 клієнтів із числа малих сільгоспвиробників із середньою сумою кредиту 2,6 млн грн.

ТОВ "Бест Лізинг" засновано 2005 року. За даними компанії, за час роботи укладено понад 7 тис. договорів на суму 5,9 млрд грн. Послугами "Бест Лізинг" користуються більш ніж 3 тис. клієнтів, з них ММСП - понад 2,7 тис.

Згідно з інформацією YouControl, статутний капітал компанії дорівнює 35,35 млн грн. Як свідчать дані платформи, засновниками компанії є ТОВ "НВЛ" - 99%, чиїм кінцевим бенефіціаром значиться генеральний директор "Бест Лізинг" Людмила Золотарьова, і безпосередньо сама Золотарьова з 1%.




Просмотров: 326
Другие новости