Компании

все компании

Обсяги транспортованого в Україну газу зросли в 7 разів

16 жовтня 2023 року, 18:21
ТОВ "Оператор ГТС" у квітні-першій половині жовтня 2023 року транспортувало в Україну понад 3 млрд куб. м природного газу з ЄС і Молдови, що в сім разів більше від обсягу ресурсу, що транспортувався протягом аналогічного періоду минулого року (понад 414 млн куб. м), повідомило Міністерство енергетики.

Як зазначається в його релізі в понеділок, з обсягу газу, що транспортується, у вітчизняних ПСГ зберігається 2,4 млрд куб м палива, що належить іноземним компаніям.

За даними ОГТСУ, на які посилається Міненерго, основним напрямком транспортування залишається словацький - звідти надійшло 45% обсягів газу. Також природний газ постачався з Угорщини, Польщі та Трансбалканського напрямку (з Румунії через Молдову).

У Міненерго звернули увагу, що Трансбалканський маршрут цьогоріч використовувався вперше, ним переважно транспортувався газ на замовлення іноземних трейдерів для зберігання в Україні.

Як повідомлялося, надходження природного газу в Україну у вересні 2023 року з країн Європейського Союзу та Молдови становило 982,7 млрд куб. м. У квітні-вересні 2023 року в Україну з країн ЄС і Молдови надійшло понад 2,8 млрд куб. м, що перевищує відповідні показники за аналогічні періоди 2021 і 2022 років.

Як зазначав голова групи "Нафтогаз" Олексій Чернишов, обсяг газу нерезидентів у ПСГ України сягнув на початок жовтня 2,2 млрд куб. м.

Проведене за сприяння USAID операторами ГТС і ПСГ України в серпні 2023 року стрес-тестування підтвердило високу надійність української газової інфраструктури, зокрема, зберігання і транспортування газу іноземних замовників послуг, навіть в умовах військового ризику пошкодження основних активів.

теги: Газ



Просмотров: 257
Другие новости