Компании

все компании

Економіка України зросте на 4,7% - глава Мінфіну

13 жовтня 2023 року, 11:31
Економіка України демонструє стійкість протягом поточного року, прогнозується зростання ВВП до 4,7% після падіння на 29,1% торік, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко на зустрічі з фінансовим блоком G7 на полях зборів МВФ і Світового банку в Марракеші в четвер у Марракеші.

"Інфляція знижується швидше, ніж очікувалося: до 7,1% у вересні 2023 року з 26,6% у 2022 році. Внутрішні запозичення перевищили план і вже сягають понад $11 млрд з початку року. Завдяки нашим партнерам, міжнародна фінансова підтримка ритмічна і передбачувана, загальний обсяг якої - $33,8 млрд у 2023 році", - цитуються слова Марченка в пресрелізі Мінфіну в четвер увечері.

Темою обговорення, в якому взяли участь міністри фінансів і глави центробанків країн-членів G7, керівництво МВФ, Світового банку та Єврокомісії, стали фінансова система України, стан упровадження структурних реформ і співпраця з міжнародними фінансовими організаціями, а також ЄС у контексті забезпечення бюджетних потреб у 2024 році.

Міністр наголосив, що уряд України відданий впровадженню реформ, визначених у співпраці з міжнародними партнерами.

Своєю чергою міністри фінансів низки країн та лідери ЄС, МВФ і Світового банку запевнили у збереженні підтримки України стільки, скільки буде потрібно, йдеться в релізі.

Хоча спільні зусилля уряду України та міжнародних партнерів уже дев'ять місяців поспіль забезпечують повноцінне надання всіх державних послуг населенню, уникаючи монетарного фінансування, Марченко підкреслив, що невизначеність, спровокована війною, зберігається.

За його словами, бюджет-2024 передбачає акумулювання максимальних ресурсів на сектор безпеки та оборони, з видатками на рівні поточного року, а також створення умов для розвитку вітчизняного ОПК. Водночас передбачено збільшення видатків на соціальний захист і гуманітарну допомогу, оскільки підтримка українців - важливий пріоритет уряду України, у зв'язку з чим дефіцит держбюджету прогнозується в розмірі $42,9 млрд.

"Я дуже вдячний партнерам за запевнення у збереженні підтримки на наступний рік. У нас уже є домовленості з такими країнами як Японія, Велика Британія. Також Україна та ЄС активно працюють над створенням Ukraine Facility на 2024-2027 роки загальним обсягом EUR50 млрд", - зазначив глава Мінфіну.

Він додав, що виконання Україною умов, визначених у співпраці з МВФ, дасть змогу отримати $5,4 млрд у рамках програми EFF наступного року.

"Однак навіть з огляду на всі ці зобов'язання, дефіцит залишається на високому рівні", - додав Марченко і висловив сподівання, що донори допоможуть Україні в забезпеченні соціальних і гуманітарних витрат у повному обсязі.




Просмотров: 170
Другие новости