Компании

все компании

Членство НАТО дасть змогу Україні збільшити кількість інвесторів у 10 разів

13 жовтня 2023 року, 12:44
Інтерес інвесторів до України буде сильно залежати від гарантій безпеки: членство країни в НАТО збільшить його втричі - вдесятеро, вважає заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма на Київському міжнародному економічному форумі в четвер.

"Якщо, умовно, у позитивному сценарії закінчення війни і вступу до НАТО в нас є умовні 100 великих інвесторів, або 1000, або 10000, то (без членства в НАТО) це буде одна третя, одна п'ята, одна десята - залежно від того, хто буде готовий брати певний ризик на себе", - сказав він.

За його словами, у позитивному сценарії закінчення війни та вступу до НАТО економічне зростання перевищуватиме 10% протягом найближчих років, тоді як у сценарії затяжної війни, що частково компенсується страхуванням ризиків, це може бути зростання на 3-6%, і це буде набагато довший та складніший процес.

Відповідаючи на запитання про можливість України повторити досвід Ізраїлю або Південної Кореї, Шурма припустив, що це можливо.

"Просто це буде набагато важче і це буде за певних умов. За яких умов? Що таке Ізраїль, що таке Південна Корея? Це дуже стійка і сильна підтримка, зокрема Сполучених Штатів", - підкреслив заступник голови ОП.

Він уточнив, що в Південній Кореї є незмінний військовий контингент США, 70% зовнішнього боргу Ізраїлю покриті суверенною гарантією США.

"Тобто ми говоримо про такі фундаментальні якірні речі, які гарантують певну стабільність і певний захист", - пояснив Шурма.

Він додав, що якщо подивитися на Південну Корею та Ізраїль, то все-таки там домінує локальний бізнес: 7-10 великих чеболів у Південній Кореї і локальні стартапи та компанії в Ізраїлі.

"Безумовно, є окремі локалізовані виробництва великих західних корпорацій, але основа - це все-таки локальний бізнес. Тому залежно від того, як розвиватиметься ситуація, у нас, напевно, теж можлива різна частка іноземного бізнесу в Україні", - вважає заступник голови ОП.

Він також визнав, що у зв'язку із затягуванням війни іноземні інвестори коригують свої погляди і плани щодо можливих інвестицій в Україну, що підтвердила нещодавня зустріч у США з найбільшими інвестиційними фондами, такими як BlackRock, Blackstone, Citadel, JP Morgan.

"Якщо раніше вони були в очікуванні, що ось-ось ми зайдемо зараз, тому що війна закінчиться, то зараз вони не бачать явного закінчення війни і, відповідно, трохи переформатували свій погляд на ситуацію. Вони шукають інструменти, як можна, з одного боку, отримати ті можливості, які дає Україна, а з іншого боку, мінімізувати ті великі ризики, які пов'язані з інвестиціями в Україні. Тому дійсно відбувається певна трансформація бачення", - констатував Шурма.

Пошук альтернативних інструментів і фінансових рішень є об'єктивним процесом, зазначив він.




Просмотров: 194
Другие новости