Компании

все компании

Японія почала скидання другої партії води з АЕС "Фукусіма-1"

5 жовтня 2023 року, 11:13
Друга фаза операції зі скидання в Тихий океан води, яку використовували для охолодження реакторів аварійної АЕС "Фукусіма-1" в Японії, розпочалася в четвер, передає агентство Jiji Press.

"Компанія TEPCO 5-го числа почала скидання в море другої партії очищеної води, сумарно 7,8 тис. тонн, що накопичилася на АЕС "Фукусіма-1", - повідомило агентство.

Другий період скидання води буде аналогічний першому і, як очікується, триватиме 17 днів. За цей час спустять 7,8 тис. тонн очищеної води, що знаходиться в 10 цистернах.

Фахівці компанії-оператора АЕС TEPCO повідомили, що аналіз концентрації тритію в планованій до спуску воді показав від 63 до 87 беккерелів на літр. Це значно нижче встановленого урядом стандарту в 60 тис. беккерелів для спуску в море води з експлуатованих АЕС і власного ліміту TEPCO в 1,5 тис. беккерелів.

Японські ЗМІ також уточнюють, що вміст тритію у воді, що спускалася в море під час першої фази операції, становив приблизно одну сьому частку від рекомендованого рівня, встановленого Всесвітньою організацією охорони здоров'я для якості питної води.

Як повідомлялося, японські фахівці почали спускати в океан воду з постраждалої АЕС 24 серпня. Перший період скидання тривав 17 днів, було спущено загалом 7800 тонн очищеної води, розведеної морською водою.

Оператор АЕС компанія TEPCO розраховує в поточному фінансовому році, тобто до 31 березня 2024 року, скинути сумарно 31200 тонн, це 30 цистерн.

Вода, що містить тритій, надходитиме порціями в океан через підземний тунель завдовжки 1 км. До цього оператор станції, компанія TEPCO, розбавила кожен кубометр використаної для охолодження АЕС води приблизно 1,2 тис. кубометрів морської води.

Японська сторона зазначає, що домоглася рівня тритію у воді, що вивільняється, до однієї сорокової частки від того, що вимагають стандарти безпеки в Японії.

Керівництво МАГАТЕ раніше запевняло в безпеці операції.

Раніше на АЕС більш ніж в 1 тис. резервуарів накопичилося 1,34 млн тонн води. У TEPCO запевняли, що ці обсяги вичерпають не пізніше 2024 року, і спуск води необхідний.

По материалам: Jiji Press





Просмотров: 271
Другие новости