Компании

все компании

Житомир побудує сміттєспалювальний завод для виробництва тепла та е/е з RDF

4 жовтня 2023 року, 10:34
Житомир має намір побудувати сміттєспалювальний завод для виробництва тепла та електроенергії з RDF (Refuse Derived Fuel, паливо з відходів після сортування), виробленого на його сміттєпереробному заводі, який розпочав роботу в березні цього року, повідомив міський голова Сергій Сухомлин.

"Ми вже відвели земельну ділянку під цей завод, ми розуміємо, як підключити його до мережі міста. Сумарний обсяг інвестицій може бути різним. Ми прораховували варіант ТЕО з однією з компаній, яка є виробником котлів та іншого обладнання, вона фінська. І ми розраховували на отримання теплової енергії, а також когенерацію, тобто це плюс турбіна від 9 до 13,5 МВт. Вартість такого проекту приблизно EUR50 млн", - сказав Сухомлин журналістам у кулуарах форуму "Енергія бізнесу" від Forbes.ua.

Він пояснив, що після переробки сміття залишається більше третини - 35-40% - фракції, яку замість захоронення на полігоні можна було б спалити з вигодою для громади.

Сухомлин при цьому навів приклад Копенганена, який більш ніж на 80% опалюється, а також постачає гарячу воду за рахунок спалювання сміття.

"Щодо екологічних питань, то на даху заводу в Копенгагені є кафе, також лижний спуск, а найближче житло всього за 200 м. Вікна королеви Данії - за 2 км. І тариф на опалення за набагато вищих зарплат такий самий, як в Україні", - описав досвід данської столиці міський голова Житомира.

У зв'язку з цим він додав, що до 30% вартості прорахованого містом проєкту становлять саме системи очищення: "Щоб він був безпечним і не шкодив екології".

Сухомлин уточнив, що сміттєспалювальний завод планують збудувати на ділянці, де мала бути біоТЕЦ за ініційованим НАК "Нафтогаз України" 2022 року проєктом, який так і не було реалізовано після зміни його керівника з Юрія Вітренка на Олексія Чернишова.

За словами Сухомлина, окупність проєкту будівництва заводу становить приблизно 6,5-7 років.

Щодо джерел його фінансування, то, за словами міського голови, розглядаються різні варіанти.

"Європа сьогодні активно допомагає Україні, є міжнародні фонди, є приватні інвестиції. Сьогодні ми зробили ТЕО і спілкуємося, наприклад, з урядами Данії, Фінляндії щодо можливості фінансування проєкту, а також із приватним бізнесом", - сказав Сухомлин.

Він додав, що місто має великий досвід реалізації проєктів із міжнародним фінансуванням і пояснив, що за умови отримання грантових коштів можливе співфінансування з міського бюджету на рівні 10-20%.

"Якщо це буде приватний бізнес, краще тут не заважати і забезпечити йому підключення, мережі та гарантії, наприклад, на 25 років купівлі в нього теплової енергії. Для бізнесу це важливіше - прогнозованість і окупність проєкту", - зазначив мер.

Щодо підготовки до осінньо-зимового періоду, він звернув увагу, що у співпраці з урядом Швейцарії в місті запущено нову ТЕЦ, яка має допомогти розв'язати питання з дефіцитом е/е, спричиненим низькою пропускною спроможністю мереж.

"У нас було завдання побудувати генерацію в самому місті, тому що через обмеженість мереж унаслідок обстрілів ми протягом минулого ОЗП мали проблеми з доставкою е/е і, як наслідок, у певні години дефіцит 9-12 МВт потужності", - пояснив він.

Крім того Сухомлин зазначив, що на всі об'єкти теплокомуненерго та водоканалу встановлено велику кількість генераторів, а також на ТКЕ будуть встановлені дві газопоршневі станції 1МВт і 600 кВт, яку має передати австрійська компанія Jenbacher.

"Також сьогодні з бізнесом спілкуємося щодо реалізації проєкту газотурбінної станції на 20 МВт", - звернув увагу мер Житомира.

Крім того, за його словами, місто також реалізує проєкт будівництва СЕС для потреб водоканалу.

"Водоканалу потрібно 6-7 МВт, у нас завдання побудувати СЕС, яка буде перекривати 50% цієї потужності за рахунок сонця. Взимку це буде менше, влітку більше. Ми будуємо на території саме цього підприємства невеликими блоками по 400, 600 кВт і підключаємо до його підстанції. Тим самим ми також економимо на підключенні до мереж", - описав схему міський голова.

За його словами, вартість будівництва СЕС виходитиме зі сформованої на ринку орієнтовної ціни в $0,7 тис. за кВт. Разом з тим, 1 МВт обладнання місту подарував один із німецьких фондів.

Як повідомлялося, одна з біоТЕЦ у Житомирі, яку планували запускати на трісці, наполовину перейде на RDF із місцевого сміттєпереробного заводу.

За словами заступника мера Житомира Сергія Кондратюка, за пропозицією міської ради інвестори переробили проєкт біоТЕЦ, згідно з яким вона вироблятиме 20 МВт тепла з тріски (планувалося 40 МВт - ЕР) і 20 МВт - з RDF. Крім того, її проєктна потужність передбачає 10 МВт е/е.

За словами мера міста Сергія Сухомлина, обсяги RDF, який можна буде виробляти зі сміття і використовувати для виробництва тепла, дають змогу замістити 20 млн куб. м природного газу на рік.

Згідно з інформацією на сайті Житомирської міськради, потужність сміттєпереробного заводу, будівництво якого розпочалося в травні 2021 року, становить 0,5 млн куб. м на рік.




Просмотров: 307
Другие новости