Компании

все компании

"Ліси України" наростили постачання лісоматеріалів переробникам

1 жовтня 2023 року, 10:52
ДП "Ліси України" за підсумками трьох кварталів 2023 року поставило покупцям 8,68 млн куб. м лісоматеріалів, що на 13,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомив в.о. генерального директора підприємства Юрій Болоховець.

"Реалізація деревини прозора, правила гри на ринку зрозумілі та прогнозовані, про що свідчить зростання відсотка виконання договорів на реалізацію майже до 90%. Таким чином, нині ринок збалансований. Попит і пропозиція - врівноважені", - написав він у Facebook.
За інформацією Болоховця, за різними сортами та породами деревини спостерігаються різноспрямовані цінові тренди. Однак середня ціна знеособленого куба лісоматеріалів упродовж другого і третього кварталів 2023 року знизилася з 1810 грн до 1675 грн.

Керівник ДП "Ліси України" зазначив, що вільну конкуренцію та ринкове ціноутворення сприймають не всі учасники ринку. "Деякі великі гравці звикли вирішувати питання постачання ресурсу кулуарно й отримувати лісоматеріали за прямими договорами та штучно встановленою заниженою ціною. Сьогодні вони змушені змагатися з іншими переробниками і купувати ресурс за ціною, сформованою ринком", - констатував він і додав, що повернення до практики ручного регулювання ринку не буде.

Як повідомлялося, в Україні з 2016 року розпочалася реформа лісового господарства. У її рамках уже впроваджено продаж необробленої деревини на електронних аукціонах. З 2021 року в низці областей у тестовому режимі працює інтерактивна карта розміщення об'єктів переробки деревини.
У галузі впроваджено проєкт "Ліс у смартфоні", який містить перелік лісорубних квитків на заготівлю деревини та дає змогу перевірити законність здійснення рубок на онлайн-карті відомства.

Україна з 1 червня 2023 року запустила пілот електронної видачі лісорубних квитків і сертифікатів походження лісоматеріалів.
Крім того, ДП "Ліси України" розпочало пілотний проєкт із закупівлі послуг із заготівлі деревини через електронний майданчик Prozorro.
Наразі на підприємства накопичено понад 130 тис. куб. м дров для проходження опалювального сезону 2023/2024.




Просмотров: 182
Другие новости