Компании

все компании

"Укрпродукт Груп" отримав GBP0,65 млн чистого прибутку

29 вересня 2023 року, 10:17
"Укрпродукт Груп", великий український виробник фасованого масла і плавленого сиру, за підсумками першого півріччя 2023 року отримав GBP0,65 млн чистого прибутку проти GBP0,20 млн чистого збитку за той самий період 2022 року.

Згідно з даними звіту, розміщеного компанією на Лондонській фондовій біржі в четвер, виручка залишилася на рівні GBP18,3 млн, проте в гривні зросла на 19,5%.

"У номінальному вираженні загальні обсяги продажів у першому півріччі 2023 року були на 21% вищими, ніж у попередньому періоді, завдяки збільшенню внутрішнього попиту, а також стабілізації експорту, незважаючи на наслідки війни в Україні", - вказав "Укрпродукт".

Зокрема, за звітний період продажі плавлених сирів і плавлених сирних продуктів склали GBP12,0 млн, що на 17,2% вище за показник першого півріччя 2022 року. Це пов'язано зі збільшенням експортних продажів, а також запуском нової продукції в Україні.

Уточнюється, що в першому півріччі 2023 року продажі спредів склали GBP2,2 млн, що на 8,9% нижче за показник першого півріччя 2022 року через посилення конкуренції, проте в гривні продажі зросли на 11,0%.

Продажі вершкового масла за звітний період зросли на 33,1% - до GBP1,5 млн здебільшого завдяки відновленню внутрішнього попиту та експортним продажам.

Зазначається, що продажі квасу та інших напоїв зросли на 81,3% у натуральному вираженні та становили GBP0,8 млн, тоді як торік їх було відновлено лише в травні-червні 2022 року у зв'язку з початком війни.

Валовий прибуток "Укрпродукту" в першому півріччі 2023 року знизився на 2,3% порівняно з першим півріччям 2022 року - до GBP3,2 млн, головним чином унаслідок маркетингових і трейд-маркетингових кампаній у відповідь на місцеву конкуренцію.

Компанія також вказала, що її адміністративні витрати та комерційні витрати за звітний період збільшилися на 24,4% і 17,3% через відновлення стягнення плати за деякі допоміжні послуги, надання яких на безоплатній основі було погоджено минулого року після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Згідно зі звітом, EBITDA зросла до GBP1,5 млн у першому півріччі 2023 року, збільшившись більш ніж утричі з GBP0,45 млн у попередньому періоді.

Вказується, що фінансові витрати в першому півріччі 2023 року зросли на 68,0% у річному обчисленні - до GBP0,39 млн, здебільшого завдяки підвищенню відсоткових ставок і визнаним додатковим відсотковим витратам за кредитом Європейського банку реконструкції та розвитку за попередні періоди.

Уточнюється, що протягом шести місяців цього року "Укрпродукт" продовжував порушувати низку положень кредитної угоди з ЄБРР. Компанія не виплатила EUR2,1 млн траншу А до дати погашення 1 грудня 2022 року і пропустила виплату відсотків з 1 березня 2022 року. У червні 2023 року ЄБРР повідомив компанію про перерахунок і підвищення відсоткової ставки за загальною сумою EUR3,4 млн основного боргу та відсотків за траншем B з 1 вересня 2021 року. Переговори про потенційну реструктуризацію кредиту, які тривають із 2021 року, тривають, ідеться у звіті.

У результаті станом на 30 червня 2023 року чисті активи "Укрпродукту" становили GBP4,9 млн (включно із залишками грошових коштів GBP0,3 млн) порівняно з GBP6,3 млн (включно із залишками грошових коштів GBP0,3 млн) роком раніше.

"Розвиток бізнесу в другій половині 2023 року залишається вкрай невизначеним через тривалу війну в Україні. Однак "Укрпродукт" має позитивний економічний прогноз на найближчі шість місяців на тлі сталого внутрішнього попиту, стабільної роботи енергосистеми і поліпшення інфляції", - зазначила компанія.

У зв'язку з розвитком внутрішнього ринку вона очікує незначного збільшення продажів, проте більш високі витрати на енергію і логістику, ймовірно, потребуватимуть подальшого підвищення продажних цін у найближчі квартали.

"Укрпродукт Груп" - великий український виробник фасованого масла, плавленого сиру і квасу. Випускає молочні продукти під торговими марками "Наш молочник", "Наш сирок", "Молендам", "Вершкова долина", квас під ТМ "Арсеньєвський".

До складу "Укрпродукт Груп" входять два заводи в Житомирі (один спеціалізується на випуску плавленого сиру, другий виробляє квас), а також два підприємства в Хмельницькій області: молокозавод у Старокостянтинові, що випускає фасоване масло, спреди, сир і сухе молоко, і молочний завод у Летичеві.

Виробничі потужності групи компаній дають змогу випускати до 70 тис. тонн молочної продукції на рік.




Просмотров: 168
Другие новости