Компании

все компании

Світовий попит на літій продовжить зростати - прогноз

21 вересня 2023 року, 11:31
Світовий попит на літій продовжить зростати - прогноз
Попит на літій, що використовується для виробництва електромобільних акумуляторів, імовірно, зростатиме найближчими роками, що підтримає ціни, які істотно знизилися останнім часом, пише Market Watch з посиланням на експертів.

"Наразі у світі виробляється недостатньо гідроксиду літію, щоб задовольнити попит, зумовлений зростанням популярності електромобілів", - зазначає головний комерційний директор Piedmont Lithium Inc. Остін Девані.

Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), частка електромобілів у загальному обсязі глобальних продажів машин минулого року становила 14%. Вона збільшилася більш ніж утричі порівняно з 4% у 2020 році. У 2023 році світові продажі електромобілів, як очікується, зростуть на 35% порівняно з попереднім роком.

Фундаментальні фактори свідчать про те, що світовий ринок електромобілів і далі зростатиме, каже Девані.
Тим часом середня ціна літій-іонних батарей упала в серпні на 8,7%, опустившись нижче за позначку в $100 за кВт. год уперше із серпня 2021 року, свідчать дані Benchmark Mineral Intelligence. Ціна досягла $98,1 кВт. год 6 вересня, що на 33% нижче за пік, зафіксований у березні минулого року, - $146,4 кВт. год.

Надлишок літію на світовому ринку зріс цього року порівняно з минулим, проте S&P Global Commodity Insights очікує його зниження в наступні три роки.

Згідно з прогнозом S&P Global Commodity, поточного року пропозиція на ринку становитиме 990,065 тис. тонн еквівалента карбонату літію, а попит - 928,717 тис. тонн. У результаті надлишок літію досягне 61,348 тис. тонн порівняно з 10,061 тис. тонн у 2022 році.

У 2024 році надлишок пропозиції скоротиться до 43 тис. тонн еквівалента карбонату літію, у 2025 році - до 11 тис. тонн, у 2026 році - до 3 тис. тонн, а у 2027 році буде зафіксовано дефіцит у 8 тис. тонн, очікують у S&P Global Commodity.

Після 2027 року попит на літій перевищуватиме пропозицію, зазначає Девані, посилаючись на прогнози Benchmark Mineral Intelligence.
"Ми вважаємо, що очікуваний дефіцит літію вимагає від США нарощувати виробничі можливості і скорочувати залежність від інших країн", - говорить експерт. Основна частина літієвої сировини, що використовується в США, видобувається в Австралії та Південній Америці, причому 80% цієї сировини переробляється в Китаї, зазначає Девані.

За його словами, загальний обсяг оголошених за останні два роки інвестицій у потужності з виробництва акумуляторів у США становив приблизно $80 млрд. Для того, щоб ці потужності було задіяно, річна пропозиція гідроксиду літію у Штатах має сягнути 715 тис. тонн до 2030 року - це більш ніж у 40 разів вище обсягу, який виробляють у країні наразі (приблизно 17 тис. тонн).

Девані зазначив, що його компанія в довгостроковій перспективі планує виробляти близько 60 тис. тонн гідроксиду літію на рік - цього, як очікують, буде достатньо приблизно для 1,2 млн електромобілів на рік.

По материалам: MarketWatch





Просмотров: 1352
Другие новости