Компании

все компании

Мала приватизація держмайна принесла до держбюджету майже 4 млрд грн

21 вересня 2023 року, 19:37
Державний бюджет за рік після відновлення малої приватизації державного майна отримав завдяки їй 3,974 млрд грн, зокрема 3,6 млрд грн - за продані на онлайн-аукціонах у державній електронній торговій системі "Прозорро.Продажі" об'єкти.

Згідно з пресрелізом системи в четвер, ще 74 млн грн становили гарантійні внески від учасників, які відмовилися укладати угоди за підсумками торгів, і близько 300 млн грн - ПДВ.

Зазначається, що нових власників з моменту першого після паузи аукціону знайшли 405 державних об'єктів малої приватизації, а найбільшими продажами стали: готель "Ермітаж" - 311 млн грн, "Укроборонресурси" - 211 млн грн, "Рівноторф" - 205 млн грн, Усть-Дунайський порт - 201 млн грн, Львівський ювелірний завод - 185 млн грн і Марилівський спиртзавод - 150 млн грн.

"Прозорро.Продажі" уточнили, що приватизація ще 27 об'єктів за результатами онлайн-аукціонів на етапі укладення договорів. За підсумками укладення цих угод очікується надходження до держбюджету ще 200 млн грн.

Як зазначає система, більшість успішних приватизаційних торгів (83%) відбуваються з покроковим збільшенням ціни, тобто як англійські аукціони, а за підсумками торгів стартова ціна об'єктів у середньому зростає втричі.

За даними "Прозорро.Продажі", на її аукціонах три з п'яти державних об'єктів реалізуються з першого разу, а решту активів продають на повторних торгах, проведення яких передбачено законодавством.

Зазначається, що за рік після перезапуску приватизації на е-аукціонах за право придбати державну власність боролися вже понад 2,4 тис. учасників, або в середньому чотири учасники на аукціоні, тоді як до війни їх у середньому було троє.

Найбільша конкуренція була за нежитлові приміщення загальною площею майже 310 кв. м в Ужгороді - близько півсотні учасників, за готель "Ермітаж" конкурувало 39 осіб, а за окреме майно "Укрспирту" в Тернопільській області - 29.

"Підсумки року приватизації держмайна, які ми бачимо сьогодні в системі, підтверджують: інструмент онлайн-аукціонів дає змогу державі та громадам ефективно управляти своїм майном, а бізнесу знаходити потрібні об'єкти", - підсумував СЕО "Прозорро.Продажі" Сергій Бут.

АТ "Прозорро.Продажі", що є адміністратором системи онлайн-аукціонів, додає, що мала приватизація комунального майна від початку повномасштабної війни 24 лютого принесла громадам понад 613 млн грн за рахунок продажу 515 об'єктів.

Як повідомлялося, 19 вересня 2022 року відбувся перший після взятої на початку війни паузи онлайн-аукціон із продажу державного майна відповідно до закону №2468-IX, який розблокував і спростив приватизацію держмайна під час воєнного стану.

З 2018 року і до останнього часу на онлайн-аукціони "Прозорро.Продажі" Фонд держмайна України та товариства виставляють об'єкти малої приватизації балансовою вартістю до 250 млн грн. Однак нещодавно Верховна Рада розблокувала і велику приватизацію, дозволивши проводити її через "Прозорро.Продажі".




Просмотров: 207
Другие новости