Компании

все компании

ЄБРР надасть Молдові 138 млн євро на підвищення енергоефективності

20 вересня 2023 року, 16:27
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Молдові державну позику в розмірі 138 млн євро для підвищення енергоефективності, у вівторок рада банку затвердила концепцію і загальну структуру проєкту, включно з його фінансуванням, повідомили в представництві ЄБРР у Кишиневі.

Кредит стане черговою інвестицією в рамках затвердженого проекту з підвищення енергоефективності Кишинева і призначений, зокрема, для модернізації мереж теплопостачання, будівництва насосної станції, для модернізації держпідприємства "Термоелектрика", що забезпечує будинки централізованим опаленням і виробляє частину споживаної електроенергії.

Загальна вартість проекту становить 326 млн євро. Очікується, що кошти позики будуть доповнені пільговим кредитом та інвестиційним грантом, а також фінансуванням від інших міжнародних фінансових установ.

Зазначається, що проєкт сприятиме "підвищенню якості переходу до "зеленої" енергетики" за допомогою, зокрема, встановлення індивідуальних теплових пунктів. Оптимізація роботи системи централізованого теплопостачання, відмова від споживання газу та електроенергії окремими котлами дадуть змогу заощадити енергію і скоротити чисті викиди CO2.

У 2022 році ЄБРР надав Молдові рекордну фінансову підтримку в 525 млн євро, зокрема, револьверний кредит на 300 млн євро на закупівлю природного газу з альтернативних джерел.

ЄБРР - найбільший інституційний інвестор у Молдові, який профінансував понад 100 проєктів загальною вартістю понад 2 млрд євро. ЄБРР є акціонером низки комерційних банків Молдови, а з 2021 року став єдиним власником компанії-оператора порту Джурджулешти, який через Дунай забезпечує республіці вихід до моря.




Просмотров: 254
Другие новости