Компании

все компании

Укрзалізниця в січні-серпні скоротила обсяг перевезення вантажів на 10%

16 вересня 2023 року, 16:30

АТ "Укрзалізниця" (УЗ) у січні-серпні перевезла на 10,5% менше вантажів, ніж за аналогічний період минулого року - 94,9 млн тонн, повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи "УЗ" Валерій Ткачов на засіданні Експортного офісу в середу.

При цьому в серпні обсяг перевезень становив 12,3 млн тонн, що на 13,8% більше, ніж у серпні минулого року.

Ткачов зазначив, що зазначене скорочення обсягу перевезення вантажів за вісім місяців поточного року відбулося переважно за рахунок зниження обсягу їхнього транспортування в експортному напрямку: за січень-серпень він зменшився на 14,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року, до 34,8 млн тонн.

"Ситуація з перевезеннями в експортному сполученні не дуже хороша. За минулий місяць ми перевезли в експортному сполученні тільки 3,3 млн тонн вантажів. Причина одна - закриття "зернового коридору" і введення обмежень на західному кордоні щодо приймання зерна. Тому експортні перевезення у нас, на жаль, скоротилися. Найкращий показник був у вересні (2022 року), коли ми перевозили 5,2 млн тонн в експортному сполученні. Але зараз, у зв'язку з падінням обсягів перевезення зерна, маємо нинішні показники", - сказав Ткачов під час засідання.

За його словами, внаслідок зниження обсягів експорту зернових вантажів відбулися зміни в структурі перевезень - на перше місце вийшла залізна руда.

"Перше місце в перевезеннях в експортному сполученні посідає залізна і марганцева руда - 42% від загального обсягу. Зерно посідає другу позицію - 27%, на третьому місці чорні метали - 11%", - повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи "УЗ".

Так, у січні-серпні обсяг перевезення руди становив 11,49 млн тонн, що на 38,3% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Обсяг перевезення чорних металів в експортному сполученні скоротився на 29,7%, до 3,03 млн тонн, олії зріс на 21%, до 826 тис. тонн, мінбудматеріалів впав на 47,5%, до 1,036 млн тонн, цементу збільшився на 37,4%, до 791 тис. тонн.

Обсяг експорту зернових вантажів у серпні склав 876 тис. тонн, що на 8,8% більше, ніж у липні. З цього обсягу перевезено кукурудзи - 358 тис. тонн, пшениці - 225 тис. тонн, насіння технічних - 235 тис. тонн, інших - 58 тис. тонн. У напрямку морських портів перевезено 143 тис. тонн, через сухопутні прикордонні переходи 733 тис. тонн, що на 8,8% більше, ніж у липні.

За вісім місяців обсяг перевезення зерна склав 14,75 млн тонн, що на 27,6% більше, як порівняти з аналогічним періодом минулого року. "З 29 червня повністю заблоковано роботу "Зернового коридору". Масовані удари, завдані агресором у липні-серпні по Одеській області, призвели до пошкодження інфраструктури міжнародних та українських трейдерів в Одеських і Дунайських портах. Крім того, з 2-го травня Європейська комісія заборонила поставки пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України до п'яти країн - Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини - до 15 вересня 2023 року", - вказують в "УЗ".

"Радує, що почав зростати обсяг перевезення зерна в напрямку західних сухопутних переходів. Уже до 500 вагонів щодоби ми передаємо на західних ПП. Нагадаю, що в найкращі часи ми передавали 680 вагонів на добу і на місяць перевозили через західні кордони 1 млн тонн зерна. Після обмежень обсяги впали до 370-400 вагонів і 0,5 млн тонн зерна. Зараз ситуація нормалізується", - сказав Ткачов.

Зазначається, що вантажопотік через сухопутні переходи за підсумками серпня становив 2,83 млн тонн, або 86% від загальних експортних перевезень залізничним транспортом. Переважно вантажі прямували через Чоп - 684 тис. тонн, Ужгород - 396 тис. тонн, Батієво - 241 тис. тонн, Вадул-Сірет - 206 тис. тонн, Ягодин - 163 тис. тонн. Морськими портами за підсумками серпня було перевалено 476 тис. тонн вантажів, або 14% від загального обсягу перевезеного "УЗ".

В "УЗ" також уточнили, що за підсумками серпня морськими портами було перероблено 476 тис. тонн вантажів, або 14% від загального обсягу перевезень залізничним транспортом в експортному напрямку. З цього обсягу тільки Ізмаїльський МТП переробив 433 тис. тонн вантажів.





Просмотров: 205
Другие новости