Компании

все компании

Мінсільгосп США різко знизив прогноз експорту рису з Індії

14 вересня 2023 року, 00:10
Мінсільгосп США у вересневому огляді знизив оцінку експорту рису з Індії наступного року до 17,5 млн тонн з 19 млн тонн за серпневим прогнозом. У поточному році експорт очікується в обсязі 20 млн тонн.

Світові ціни на рис злетіли до максимумів за 15 років на тлі експортних обмежень, запроваджених Індією, яка є найбільшим експортером рису у світі, зазначає Мінсільгосп США. У липні країна ввела заборону на експорт більшості сортів рису, потім - експортне мито на пропарений рис і мінімальну експортну ціну на басматі. Імпортери переключилися на інших великих постачальників - Таїланд і В'єтнам, унаслідок чого їхні експортні котирування зросли до найвищих рівнів з 2008 року.

При цьому і до введення Індією обмежень ціни на рис зростали на тлі високого попиту з боку імпортерів і зниження виробництва в низці країн.

У 2008 році Індія, на той момент другий за величиною експортер рису, також ввела експортні обмеження, що призвело до різкого зростання цін. Після зняття обмежень у 2011 році країна наростила поставки на світовий ринок і наступного року стала найбільшим експортером, відтоді утримуючи цю позицію. У 2022 році Індія експортувала трохи більше, ніж наступні за нею чотири постачальники разом узяті, що склало близько 40% від глобальних поставок. З 2020 року країна поставляла білий рис за найнижчими цінами, особливо в африканські країни на південь від Сахари. Очікується, що різке зростання цін помітно позначиться на цих країнах, які залежать від імпорту.

Незважаючи на значне підвищення експортних цін, вони так і не досягли рекордних рівнів 2008 року, оскільки цього разу обмеження на експорт менш суворі. Крім того, В'єтнам, який зупинив експорт у 2008 році, зараз продовжує поставки.

За прогнозом Мінсільгоспу США, світовий експорт рису поточного року становитиме 53,11 млн тонн (56,12 млн тонн минулого). Наступного року поставки можуть скоротитися до 52,1 млн тонн (прогноз було знижено з 53 млн тонн, згідно з серпневою оцінкою).




Просмотров: 278
Другие новости