Компании

все компании

Понад 5 тис. людей загинули в Лівії після повені

13 вересня 2023 року, 10:39

Припускають, що понад 5 тис. людей загинули і 10 тис. зникли безвісти після того, як штормові дощі на північному сході Лівії призвели до обвалення двох гребель, повідомляє CNN у вівторок із посиланням на Тамер Рамадан, главу делегації Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в Лівії.

"Кількість загиблих величезна", - сказала вона.

Щонайменше 5300 осіб вважаються загиблими, повідомило у вівторок міністерство внутрішніх справ східної адміністрації Лівії, повідомляє державне ЗМІ LANA. CNN не вдалося незалежно перевірити кількість загиблих або зниклих безвісти.

У східному місті Дерна, яке пережило найтяжчі руйнування, близько 6000 осіб залишаються зниклими безвісти, повідомив телеканалу Almasar TV Осман Абдулджаліл, міністр охорони здоров'я східної адміністрації Лівії. Він назвав ситуацію "катастрофічною", після поїздки містом у понеділок. За даними влади, в місті були змиті цілі квартали.

Лікарні в Дерні більше не працюють, а морги переповнені, повідомив представник служби швидкої допомоги Усама Алі. За його словами, трупи залишали біля моргів на тротуарах.
"Немає екстрених служб. Наразі люди працюють над збором гниючих тіл", - сказав Анас Баргаті, лікар, який наразі працює волонтером у Дерні.

Шторм Даніель, що обрушився на кілька міст на північному сході Лівії, був результатом циклону, який минулого тижня призвів до катастрофічної повені в Греції і потім поширився на Середземне море. Шторм призвів до обвалення двох гребель, через які вода хлинула в бік Дерни, завдав катастрофічної шкоди, повідомила влада у вівторок.

"Три мости було зруйновано. Потік води ніс цілі квартали, в кінцевому підсумку скинувши їх у море", - сказав Ахмед Місмарі, представник Лівійської національної армії (ЛНА).

Уразливість Лівії до екстремальних погодних умов посилюється тривалим політичним конфліктом і боротьбою за владу між двома конкуруючими адміністраціями.

Уряд національної єдності (УНЄ) на чолі з Абдулхамідом Дбейбе, який підтримується ООН, засідає в Тріполі на північному заході Лівії, тоді як його східного суперника контролює командувач Халіфа Хафтар і його ЛНА, що підтримують парламент, що базується на сході, під керівництвом Усами Хамада.

Дерна, розташована приблизно за 300 кілометрів на схід від Бенгазі, потрапляє під контроль Хафтара і його східної адміністрації.





Просмотров: 253
Другие новости