Компании

все компании

Польща продовжить заборону на постачання зернових з України

13 вересня 2023 року, 10:17
Польський уряд на засіданні у вівторок підтримав ініціативу міністра сільського господарства країни Роберта Телуса щодо продовження заборони на постачання до Польщі зернових з України і після 15 вересня, коли спливає узгоджений з Європейською комісією (ЄК) термін ембарго.

"В уряді запевнили, що заборона на імпорт українського зерна до Польщі збережеться і після 15 вересня, навіть якщо ЄК не продовжить ембарго. Кабінет міністрів оголошує, що під санкції потраплять чотири види зернових з України: пшениця, кукурудза, ріпак і насіння соняшнику", - повідомляє польське телебачення.

"ЄК має серйозно поставитися до цієї позиції, особливо з огляду на те, що Польща дедалі більше збільшує транзит і експорт українського зерна через свої порти", - наголошується в повідомленні.

Польське телебачення нагадує, що заборона на ввезення зерна з України до п'яти прифронтових країн ЄС, які є сусідами з нею, - Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини прифронтових - діє до п'ятниці. Усі згадані країни направили керівництву ЄС запит про продовження ембарго до кінця року. Рішення з цього питання поки що не ухвалено.

Європейська комісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження в Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину з 2 травня. 5 червня було ухвалено рішення про продовження цих заходів до 15 вересня.

У Брюсселі тоді заявили, що ці "виняткові та тимчасові превентивні заходи" є необхідними з огляду на переповнення складів і складнощі через існуючі серйозні "вузькі місця" в логістиці, з якими зіштовхнулися зазначені держави.

Єврокомісія також повідомила, що транзит цих товарів через ці п'ять країн далі в ЄС або інші держави за його межами зберігається.




Просмотров: 201
Другие новости