Компании

все компании

Фондові індекси країн Європи зростають напередодні засідання ЄЦБ

11 вересня 2023 року, 14:18
Фондові індекси країн Західної Європи зростають у понеділок напередодні засідання Європейського центрального банку (ЄЦБ) цього тижня.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 за даними на 12:44 кв підвищився на 0,51% і становив 456,98 пункту.

Британський індикатор FTSE 100 додав 0,37%, німецький DAX - 0,61%, французький CAC 40 - 0,58%, італійський FTSE MIB - 0,7%, іспанський IBEX 35 - 0,54%.

ЄЦБ проведе чергове засідання в четвер.

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) вважає, що регулятору необхідно зберігати обмежувальну грошово-кредитну політику, щоб домогтися стійкого ослаблення інфляційного тиску в єврозоні.

Європейський регулятор підвищив усі три ключові процентні ставки на 25 базисних пунктів (б. п.) за підсумками засідання, що відбулося 27 липня. Базова процентна ставка за кредитами тепер становить 4,25%, ставка за депозитами - 3,75%, ставка за маржинальними кредитами - 4,5%. При цьому в протоколі липневого засідання йшлося про можливість додаткового підвищення ставок у вересні.

Глава Банку Франції та член керівництва ЄЦБ Франсуа Віллеруа де Гало на початку вересня заявив, що європейський центробанк впритул наблизився до моменту, коли ключові відсоткові ставки сягнули піку, проте все ще дуже далекий від того, щоб почати їх знижувати.

Керівник Бундесбанку Йоахім Нагель дотримується схожої думки і вважає, що ЄЦБ поки не варто розглядати можливість припинення циклу підвищень ставок.

Інвестори також оцінюють останні статдані європейських країн.

Зокрема, інфляція в Норвегії в серпні сповільнилася до мінімальних з березня минулого року 4,8% з 5,4% у липні, повідомило Статистичне управління країни. Консенсус-прогноз, який наводить Trading Economics, передбачав зростання цін на 5,3%.

Промислове виробництво в Італії скоротилося в липні на 0,7% порівняно з попереднім місяцем, заявило статистичне агентство Istat. Ринок очікував зниження на 0,3%.

Британська будівельна Vistry Group повідомила, що поверне акціонерам 1 млрд фунтів стерлінгів ($1,25 млрд) у найближчі три роки. Вартість її акцій підскочила на 14,3%.

Папери німецької хімкомпанії Covestro AG дорожчають на 3,7% після того, як її правління ухвалило рішення почати переговори з Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC), яка висловила інтерес до її купівлі. Раніше західні ЗМІ повідомляли, що радники двох компаній обговорюють можливість подачі ADNOC, держкомпанією ОАЕ, пропозиції про купівлю Covestro. За даними ЗМІ, в середині серпня ADNOC дала зрозуміти, що готова зробити офіційну пропозицію про купівлю Covestro за 11,6 млрд євро.

Ринкова вартість Societe Generale підвищується на 1,2%. Французький банк повідомив, що створить фонд прямого кредитування на 10 млрд євро з канадською Brookfield.

Котирування акцій швейцарського UBS додають 0,1% після повідомлень про звільнення колишньої глави Bank of Ireland Франчески Макдона з поглинутого Credit Suisse, куди вона прийшла рік тому як головний операційний директор.

Капіталізація Bayerische Motoren Werke AG зростає на 0,9%. Німецький автоконцерн інвестує понад 600 млн фунтів у виробництво двох нових моделей електромобілів Mini в Оксфорді, написала Financial Times з посиланням на джерела. За даними газети, випуск новинок у Великій Британії розпочнеться 2026 року. Нові моделі засновані на системі розробки BMW і китайської Great Wall і також будуть вироблятися в КНР на їхньому новому спільному підприємстві.

У рамках DAX при цьому дешевшають лише чотири компанії: SAP (-1,4%), Symrise (-0,8%), Siemens (-0,7%) і RWE (-0,2%).




Просмотров: 173
Другие новости