Компании

все компании

Міжнародні експерти спрогнозували уповільнення зростання світового ВВП

6 вересня 2023 року, 15:41
Міжнародні експерти спрогнозували уповільнення зростання світового ВВП

Стабільно високі відсоткові ставки в найбільших економіках світу означають, що зростання глобальної економіки, імовірно, сповільниться у 2024 році після того, як цього року темпи підйому перевершать очікування, пише Financial Times із посиланням на думку економістів.

Так, за прогнозом консалтингової компанії Consensus Economics, у 2024 році ВВП зросте на 2,1% порівняно з 2,4%, які очікуються в економіці цього року. При цьому оцінку на 2023 рік було підвищено з 1,4%, які передбачалися на початку року, через несподівано сильний споживчий попит і ринок праці.

Старший глобальний економіст Capital Economics Саймон Макадам також вважає, що очікуване сповільнення економічного зростання наступного року буде частково зумовлене істотнішим підйомом у 2023 році. Однак він додав, що економісти "дійсно стали більш песимістичними щодо перспектив на 2024 рік".

Це пов'язано з переконаннями, що стійко сильний попит утримуватиме інфляцію на вищому рівні протягом тривалого часу, підштовхуючи ЦБ країн із розвиненою економікою до збереження високих ставок протягом року.

"Попит на послуги практично не слабшає, ринок праці залишається сильним, заробітна плата продовжує зростати, - зазначає головний економіст Citi Натан Шітс. - Частина ослаблення економіки (яка очікувалася цього року - ІФ-У) переноситься на 2024 рік". У багатьох країнах, включно зі США, "настане рецесія, просто вона настане пізніше", прогнозує він.

Ще кілька місяців тому очікувалося, що Федеральна резервна система почне знижувати ставки цього року. Однак стійкість економіки США вказує на існування невеликої ймовірності того, що Федрезерв у вересні може збільшити вартість запозичень ще на чверть пункту - до 5,5-5,75% річних. І тепер економісти очікують, що перше зниження ставок відбудеться навесні наступного року.

Висока ймовірність того, що американська економіка уникне рецесії цьогоріч, "означає, що ФРС утримуватиме ставки на вищому рівні довше, щоб повністю придушити інфляцію, що призведе до сповільнення зростання у 2024 році", вважає головний економіст Moody's Analytics Марк Занді.

У середньому економісти прогнозують підйом економіки США на 0,6% у 2024 році після збільшення на 1,9% за підсумками поточного року.

На думку Занді, економіки країн Європи цього року також показали себе "дещо кращими, ніж очікувалося", за винятком Німеччини, а це означає, що Європейський центральний банк і Банк Англії, ймовірно, також утримуватимуть ставки на високому рівні довше.

ЄЦБ підвищив ставку за депозитами з мінус 0,5% річних у червні 2022 року до нинішніх 3,75% і, як очікується, не буде її знижувати протягом більшої частини наступного року. Банк Англії, за прогнозами, до кінця цього року збільшить вартість запозичень ще на піввідсотка, до 5,75%, і навряд чи почне знижувати її до другого півріччя 2024 року.

Керівник відділу економічних досліджень Barclays Крістіан Келлер зазначає, що негативний настрій інвесторів щодо 2024 року зумовлений і сповільненням темпів зростання ВВП Китаю після істотного прискорення, що відбулося після зняття антиковідних обмежень.

Науково-дослідницький проєкт Experts Club та Максим Уракін нещодавно випустили аналітичне відео про економіку України та світу -

https://youtu.be/zCJ1cU3n0sY?si=JF0-8qEvrM6RDm3t

Підписатися на ютуб канал Experts Club можна за посиланням - https://www.youtube.com/@ExpertsClub





Просмотров: 409
Другие новости