Компании

все компании

Румунська компанія отримала в управління газотранспортну систему Молдови

4 вересня 2023 року, 22:15
Румунська компанія Vestmoldtransgaz (ДП "Вестмолдтрансгаз", яке раніше належало молдовському уряду) отримала в управління газотранспортну систему Молдови терміном на п'ять років.

Як повідомила прес-служба міністерства енергетики Молдови, відповідний договір оренди підписано з Moldovatransgaz ("Молдоватрансгаз"), дочірньою компанією "Молдовагазу".

За умовами контракту Vestmoldtransgaz також отримає чинні контракти на технічне обслуговування.

Процес передачі зумовлений зобов'язаннями Молдови в рамках третього енергетичного пакета ЄС, що передбачає поділ поставок, транспортування і дистрибуції на газовому ринку.

У червні 2023 року "Молдовагаз" повідомив, що не встигає вчасно завершити процес сертифікації та відділення "Молдоватрансгазу" від головної компанії. У липні уряд країни схвалив законопроєкт, що прописує процедуру відкликання ліцензії оператора ГТС і передання її активів іншій компанії. Законопроєкт у першому читанні затвердив парламент Молдови.

"Молдовагаз" створено 1999 року. У "Газпрому" 50% акцій компаній, в уряду Молдови - 35,33%, у комітету з управління майном Придністров'я - 13,44%.

"Вестмолдтрансгаз" управляє газопроводом Ясси-Унгени-Кишинів між Румунією і Молдовою. Підприємство створено 2014 року, продано Eurotransgaz (дочірня структура румунської держкомпанії Transgaz) 2018 року. Акціонерами наразі є Transgaz - 75% і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) - 25%.




Просмотров: 278
Другие новости