Компании

все компании

Швейцарія розширила санкції проти Білорусі

1 вересня 2023 року, 10:01
Швейцарія ввела нові санкції проти Білорусі, обмеживши поставки низки товарів, повідомляє в середу швейцарська Федеральна рада.

"Федеральна рада ухвалила рішення запровадити додаткові санкції проти Білорусі, щоб привести Швейцарію у відповідність з останніми заходами, ухваленими Європейським союзом 3 серпня", - йдеться в повідомленні на сайті уряду Швейцарії.

Уточнюється, що рішення набуває чинності з 30 серпня.

"Федеральний департамент економіки, освіти і досліджень (EAER) як компетентний орган Швейцарії 15 серпня вже запровадив санкції щодо 38 фізичних і 3 юридичних осіб. Федеральна рада ухвалює з 30 серпня решту заходів, ухвалених ЄС 3 серпня. Ці заходи наближають санкції проти Білорусі до санкцій, введених проти Росії. Вони включають заборону на експорт товарів і технологій, призначених для використання в авіаційній і космічній промисловості. Крім техніки авіаційної та космічної промисловості, до переліку товарів входять турбореактивні двигуни, турбогвинти і гумові шини. Для виробів авіаційної та космічної промисловості, які також часто використовуються в медичному секторі, за наявності дозволу застосовуються винятки", - заявили у Федеральній раді.

"Ці заходи також розширюють перелік товарів, які сприяють військовому і технологічному розвитку Білорусі. Наприклад, до Білорусі тепер не можна експортувати напівпровідникові прилади та електронні інтегральні схеми", - додали там.

Як пояснила швейцарська влада, "заборони на експорт товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів, що сприяють військовому і технологічному розвитку Білорусі, були приведені у відповідність із заборонами на експорт, застосованими до Росії. Зокрема, там, де раніше існував виняток щодо заборони експорту, необхідного для забезпечення кібер- та інформаційної безпеки осіб і компаній у Білорусі, тепер буде потрібна ліцензія".

"Ухвалюючи цей захід, Федеральна рада прагне гарантувати, що жодні стратегічні товари не потраплять до Білорусі в обхід правил. Сьогоднішнє рішення Федеральної ради відображає триваюче тісне партнерство Швейцарії з ЄС щодо санкцій", - резюмували у Федеральній раді.

Як повідомлялося, 15 серпня Швейцарія розширила санкції проти Білорусі, запровадивши обмежувальні заходи проти концерну "Бєлнафтохім", відкритих акціонерних товариств "БМЗ - керівна компанія холдингу "БМК" і "Мінський електротехнічний завод", а також 38 білоруських громадян - суддів, прокурорів, керівників та співробітників пенітенціарних установ, співробітників державних ЗМІ.

Обмеження включають торговельні та фінансові заходи.

Берн уперше запровадив санкції щодо Мінська 2006 року, пізніше їх розширювали у 2021 і 2022 роках.




Просмотров: 208
Другие новости