Компании

все компании

Фондові індекси країн Європи помірно підвищуються в п'ятницю

1 вересня 2023 року, 17:05
Фондові індекси країн Західної Європи помірно підвищуються в п'ятницю в очікуванні статданих щодо ринку праці в США.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 за даними на 11:03 кв підвищився на 0,33% і становив 459,72 пункту.

Британський індикатор FTSE 100 додав 0,54%, німецький DAX - 0,13%, французький CAC 40 - 0,31%. Італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 зросли на 0,31% і 0,46% відповідно.

Звіт про ринок праці США за серпень буде оприлюднено о 15:30 кв. м у п'ятницю. Аналітики прогнозують, що зростання кількості робочих місць минулого місяця сповільнилося до 170 тис. зі 187 тис. у липні, а безробіття залишилося на рівні 3,5%.

Сигнали ослаблення ринку праці можуть стати додатковим аргументом на користь закінчення циклу посилення грошово-кредитної політики Федеральної резервної системи (ФРС), вважають аналітики.

Додаткову підтримку європейському ринку акцій надали статдані з Китаю.

Як повідомлялося, індекс менеджерів із закупівель (PMI) в обробній промисловості КНР, який розраховує Caixin, у серпні оновив максимум із лютого, збільшившись до 51 пункту порівняно з 49,2 пункту в липні. Аналітики в середньому прогнозували менш значне зростання - до 49,3 пункту, за даними Trading Economics.

Тим часом оцінка зростання ВВП Італії в другому кварталі була знижена до 0,4% у річному вираженні порівняно з попередньою оцінкою в 0,6%. Аналітики не очікували перегляду показника.

Економіка Австрії у квітні-червні знизилася на 1,1% у річному вираженні, а не на 0,3%, як очікувалося раніше. Кварталом раніше австрійська економіка зросла на 1,9%.

Акції Aurubis падають на 15%. Найбільший виробник міді в Європі став жертвою масштабних розкрадань, збитки від яких можуть становити сотні мільйонів доларів. У результаті компанія попередила, що не зможе досягти цільового показника доподаткового прибутку в поточному фінансовому році, що завершується у вересні, в розмірі 450-550 млн євро.

Ціна паперів сталеливарної фірми Salzgitter AG, що володіє 30%-вою часткою в Aurubis, знижується на 5,7%.

Котирування паперів шведської авіакомпанії SAS підскочили на 15% після того, як вона відзвітувала про повернення до прибутку в третьому фінкварталі та про зростання виручки в півтора раза.

Ринкова вартість гірничодобувних компаній Rio Tinto і Glencore зростає більш ніж на 1%, Anglo American - на 0,7%.

Папери нафтовидобувних компаній BP Plc і Shell дорожчають на 2,5% і 1,4% відповідно на тлі зміцнення нафтових котирувань.

У Німеччині лідером зростання виступають акції BASF, що дорожчають на 1,1%, лідерами зниження - папери автовиробників Volkswagen і Porsche, що дешевшають на 3,3% і 3% відповідно.

На торгах у Парижі активно зростають котирування паперів TotalEnergies (+1,8%) і ArcelorMittal (+1,7%), тоді як капіталізація Renault падає на 4,3%.

У Мілані лідером зниження також виступає автомобільний сектор - акції Ferrari NV дешевшають на 1,2%, Stellantis NV - на 0,9%. Тим часом ціна паперів Eni збільшується на 2%, Telecom Italia - на 1,8%.




Просмотров: 387
Другие новости