Компании

все компании

Урожай ріпаку в Україні стане рекордним - експерти

29 серпня 2023 року, 14:56
Поточний прогноз урожаю ріпаку в Україні стане рекордним і сягне максимальної позначки в 4,2 млн тонн завдяки розширеним посівним площам і високій врожайності, експортний потенціал ринку і продуктів його переробки також оновить максимум, повідомило аналітичне агентство "Украгроконсалт".

"Запорукою досягнення таких результатів стає не тільки великий урожай і запуск нових переробних потужностей, а й розв'язання логістичних питань", - йдеться в повідомленні.

За інформацією аналітиків, у липні експортна статистика продемонструвала досить активний початок сезону, що важливо в умовах відсутності зернового коридору. Логістика переорієнтувалася на дунайські порти та сухопутні маршрути через західні кордони.

Через постійні атаки на портову інфраструктуру вересневі контракти орієнтовані на автомобільну та залізничну логістику ріпаку, розповіли експерти, посилаючись на інформацію учасників ринку.

В аналітичному агентстві вказали на зміну географії експорту ріпаку та продуктів його переробки. Тепер збут українського ріпаку орієнтується не стільки на країни Європейського Союзу, скільки на Велику Британію, Швейцарію та Бангладеш. Аналогічна ситуація - з ріпаковою олією, яка замість ринку ЄС відправляється переважно до Китаю та Малайзії. Водночас ріпаковий шрот на 95% надходить на ринок ЄС, решта 5% - до В'єтнаму.

Станом на 22 серпня 2023 року Україна експортувала близько 500 тис. тонн ріпаку та понад 58 тис. тонн ріпакової олії, повідомляють аналітики та додають, що поточні показники експорту дають змогу розглядати оптимістичні сценарії.




Просмотров: 214
Другие новости