Компании

все компании

Всеукраїнська Асоціація Пекарів, Спілка "Борошномели України" та "Укрхлібпром" просять НАБУ зняти звинувачення з Тараса Висоцького

26 серпня 2023 року, 10:07

Всеукраїнська Асоціація Пекарів, Спілка "Борошномели України" та Об'єднання хлібопекарських підприємств "Укрхлібпром" звернулися до правоохоронних органів і Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з проханням припинити переслідування першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького і зняти з нього звинувачення у використанні службового становища під час держзакупівель продуктів у березні-квітні 2022 року.

"Переконливо просимо керівництво правоохоронних органів, в першу чергу НАБУ, обʼєктивно
розглянути всі обставини та факти, зробити правильні висновки і припинити переслідування
одного з найпорядніших і найпрофесійніших урядовців", - зазначено у зверненні трьох бізнес-асоціацій, що об'єднують більшість виробників хлібобулочних виробів, борошна, круп і макаронних виробів. яке є в розпорядженні "Інтерфакс-Україна"

Бізнес-асоціації висловили здивування з приводу повідомлення Висоцького про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (використання службового становища з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи всупереч інтересам служби), та запевнили правоохоронні органи, що в цьому разі має місце прикра помилка.

"Ми, як виробники продуктів першої необхідності, добре пам’ятаємо ті надскладні часи початку
повномасштабної війни з російськими загарбниками, які стояли на підступах до столиці, коли мова
йшла про виживання і забезпечення продовольчої безпеки держави. Величезну роль в цьому
процесі відігравало керівництво профільного міністерства, і в першу чергу Т.М.Висоцький, адже
саме завдяки його чесним і високопрофесійним діям по управлінню і координації діяльності галузі
вдалося уникнути перебоїв та зловживань в постачанні продовольства населенню та ЗСУ", - зазначили громадські організації.

Вони назвали звинувачення на адресу Висоцького безпідставними та попросили правоохоронні органи уважно ознайомитися з позицією Міністерства аграрної політики та продовольства, яку повністю поділяють.

Як повідомлялося, 24 серпня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) звинуватили першого заступника міністра аграрної політики України Висоцького у зловживанні на суму 62,5 млн грн під час закупівлі продуктів харчування для забезпечення потреб держави в період воєнного стану.

Мінагрополітики опублікувало заяву, якою конкретизувало отримане Висоцьким обвинувачення. У березні-квітні 2022 року він нібито погодив для обласних військових адміністрацій (ОВА) рахунки на закупівлю в ТОВ "Олімп" і ТОВ "ВінсайдЛайт" макаронних виробів із твердих сортів пшениці імпортних виробництв за завищеними цінами, чим було завдано збитків державі в розмірі 63 млн грн. Слідство вказує, що вартість макаронних виробів станом на березень-травень 2022 року варіювалася в межах 33,65-36,89 грн/кг.

"Слідство не враховує, що Державна служба статистики України за період березня-травня 2022 року надає ціни щодо макаронів із твердих сортів пшениці за 500 г, а здійснювалася закупівля 1 кг, тож ціна перевищила 72 грн/кг, що унеможливлює завдання шкоди", - наголосили в Мінагрополітики та додали, що зазначена арифметична помилка має бути врахована та виправлена слідством.

Крім того, слідству порадили врахувати наявність публічного договору на поставку продтоварів та його умови, які не визначалися Висоцьким. Мінагрополітики не було стороною договору, усі договори узгоджувалися обласними військовими адміністраціями. Висоцький, зі свого боку, звертав увагу представників ОВА на необхідність укладання угод за максимально низькими цінами.





Просмотров: 278
Другие новости