Компании

все компании

"Укрцемент" виступив з новими законодавчими пропозиціями

25 серпня 2023 року, 16:53
"Укрцемент" виступив з новими законодавчими пропозиціями Доопрацювати законопроєкти №9596 і №9597 у частині встановлення нульової ставки екологічного податку за викиди СО2 від спалювання біомаси для установок, що використовують, зокрема, змішане паливо, для імплементації європейської нормативної бази пропонує асоціація виробників цементу "Укрцемент".

Згідно з повідомленням на її сайті, зареєстровані в парламенті 9 серпня 2023 року законопроєкти №9596 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди внаслідок спалювання біопалива" і №9597 "Про внесення змін до Закону України "Про альтернативні види палива" щодо створення реєстру установок, які використовують біопаливо як єдиний вид палива", не враховують повною мірою механізми, закріплені європейськими директивними документами.

"Вносячи зміни до законодавства сьогодні, нам уже потрібно орієнтуватися на нормативну базу ЄС. Там головна мета - скорочення викидів СО2. Не виробництво якоїсь конкретної продукції, а розв'язання глобальної проблеми", - наголошується в повідомленні.

На думку "Укрцементу", зазначені законопроєкти також не повною мірою враховують чинну постанову уряду щодо моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, ухвалену у 2020 році як передумову для впровадження системи торгівлі викидами.

"Україна зобов'язалася до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року шляхом декарбонізації та розвитку альтернативних джерел енергії. Але чинна система оподаткування викидів СО2 в Україні не стимулює впровадження енергоефективних заходів і перехід на альтернативні джерела енергії. Крім того, з жовтня 2023 року Україна постане ще перед одним викликом через запровадження в ЄС Європейської зеленої угоди, яка передбачає додатковий податок для товарів із країн із низьким рівнем податкового вуглецевого навантаження, - Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, без звільнення від оподаткування викидів від біомаси, незалежно від її вмісту, українська продукція стане неконкурентоспроможною на європейському та світовому ринках.




Просмотров: 396
Другие новости