Компании

все компании

Укрексімбанк і ЄБРР надали 700 млн грн кредитів українському бізнесу

25 серпня 2023 року, 12:16
Державний Укрексімбанк (Київ) у рамках спільної кредитної програми з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) профінансував близько сотні субпроектів майже на 700 млн грн із грантовими компонентами, йдеться в прес-релізі держбанку в четвер.

"Хоча за умовами програми до позичальників не висували вимоги щодо здійснення експортної діяльності, серед її результатів ми бачимо не тільки зміцнення внутрішньої конкурентоспроможності наших клієнтів, а й тіснішу економічну інтеграцію українського бізнесу з країнами Євросоюзу та розширення доступу національних виробників до зовнішніх ринків", - зазначив член правління Укрексімбанку Олександр Щур.

За його словами, це повністю відповідає суті програми, очікуванням міжнародних партнерів, спеціалізації та місії банку.

Зазначено, що кредпрограма була спрямована на підтримку Угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі України з ЄС, зокрема вона передбачала довгострокове фінансування основних фондів малих і середніх підприємств у гривні.

Як уточнює Укрексім, надавали кредити на суму в еквіваленті до EUR3 млн строком від 18 місяців на придбання нової техніки та обладнання, модернізацію виробничих процесів, впровадження енергоефективних технологій.

Держбанк зазначив, що програмою скористалися позичальники з багатьох областей України та різних спектрів галузей: від транспорту до сільського господарства та переробки.

"Профінансовано розширення виробництва хлібопродуктів у Хмельницькій області, установку систем зрошення в Черкаській області, збільшення виробництва продукції з пластику в Харківській області та придбання великої кількості різноманітного асортименту сільськогосподарської техніки та обладнання в Миколаївській, Чернігівській, Полтавській, Вінницькій та інших областях України", - інформує Укрексімбанк.

У банку зазначили, що після успішної реалізації проєктів, підприємства-позичальники могли розраховувати на інвестиційні гранти від ЄБРР у розмірі до 15% кредиту і сумарно отримали їх на суму більш ніж EUR 1,6 млн (64 млн грн).

Зазначається, що важливою складовою програми стала також можливість для підприємств отримати кваліфіковану технічну допомогу європейських консультаційних та інжинірингових компаній, профінансовану Євросоюзом.

Як повідомлялося, у червні 2023 року ЄБРР затвердив Укрексімбанку новий кредит у розмірі EUR 50 млн для забезпечення безперервного фінансування постраждалих від війни підприємств і муніципалітетів.




Просмотров: 195
Другие новости