Компании

все компании

САП і НАБУ викрили першого заступника міністра аграрної політики на зловживаннях

25 серпня 2023 року, 00:36
САП і НАБУ викрили першого заступника міністра аграрної політики на зловживаннях

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) викрили першого заступника міністра аграрної політики України та колишнього заступника міністра економіки України у зловживанні на суму 62,5 млн грн під час закупівлі продуктів харчування для забезпечення потреб держави в період воєнного стану.

Як повідомляється в телеграм-каналі САП у четвер, зазначені продукти харчування призначалися як гуманітарна допомога для потреб восьми областей України, а також міста Києва.

Як встановлено під час досудового розслідування, у березні 2022 року першим заступником міністра аграрної політики та продовольства реалізовано схему, що передбачала закупівлю для потреб обласних військових адміністрацій за кошти АТ "Укрзалізниця" продукції в підконтрольній компанії за цінами, що в 2-3 рази вищі за ринкові. Завищення ціни відбулося за рахунок закупівлі продукції іноземного виробника (Польща) через контрольовану фірму-посередницю. Унаслідок реалізації зазначеної схеми з березня по серпень 2022 року "Укрзалізниці" завдано збитків у сумі 28,8 млн грн.

Аналогічна схема використовувалася для закупівель продуктів харчування в іноземного виробника в Туреччині через підконтрольну фірму-прокладку. Для забезпечення закупівлі продукції до схеми також залучили чинного на той момент заступника міністра економіки, який приховував дані щодо наявності більш вигідних пропозицій від інших учасників ринку, включно з українськими виробниками, а також схиляв посадовців обласних адміністрацій до протиправного узгодження заявок і рахунків на закупівлю продуктів у підконтрольної компанії.

Через дію схеми з березня по серпень 2022 року "Укрзалізниці" завдано збитків ще на 33,7 млн грн, вважають САП і НАБУ. Після отримання оплати гроші виводилися на закордонну компанію з ознаками фіктивності для подальшої легалізації.

Згаданим чиновникам оголошено про підозру, їхні дії кваліфіковано за ч.2 ст.364 КК України "Зловживання владою або службовим становищем".

Посаду першого заступника міністра аграрної політики та продовольства з 26 травня 2021 року до теперішнього часу обіймає Тарас Висоцький.


теги: НАБУ, САП



Просмотров: 207
Другие новости