Компании

все компании

Виробництво ріпаку в Україні у 2023 році вийде на історичний максимум

23 серпня 2023 року, 10:54
Виробництво ріпаку в Україні у 2023 році вийде на історичний максимум Виробництво ріпаку в Україні в сезоні-2023 може сягнути нового історичного максимуму і становитиме 4,2 млн тонн, що на 5% вище за попередню оцінку і на 17% більше за показники попереднього року, повідомило інформаційно-аналітичне агентство "АПК-Інформ".

"Збільшення потенціалу валового збору олійної стало можливим завдяки розширенню посівної площі під даною озимою культурою до близько 1,5 млн га (+3% до 2022 року), що, своєю чергою, відбулося через привабливу цінову кон'юнктуру ринку ріпаку минулої осені, на тлі загального зниження цін на сільгоспкультури в Україні та, зокрема, на зернові", - йдеться в повідомленні агентства.

Аналітики зазначили, що погодні умови в період вегетації та дозрівання загалом позитивно вплинули на врожайність ріпаку й оцінили її на рівні 28,8 ц/га, що на 5% вище за прогнозовану раніше і на 3% вище, ніж у сезоні-2022.

Згідно з оновленим "АПК-Інформ" прогнозом, експорт ріпаку в 2023/24 МР складе близько 3,8 млн тонн, що на 4% вище за попередній прогноз і на 10% вище за торішні показники.

"Відвантаження олійної культури в поточному сезоні залишається ускладненим унаслідок припинення роботи "зернового коридору", ракетних обстрілів дунайських портів і значного навантаження на західні переходи і, найімовірніше, буде більш розтягнутим у часі порівняно з традиційними термінами реалізації олійних культур на зовнішніх ринках у попередніх сезонах", - зазначили аналітики.

Експорт українського ріпаку залишається забороненим до Польщі, Румунії, Болгарії, Словаччини та Угорщини, нагадали в "АПК-Інформ" і припустили, що цю заборону буде продовжено після 15 вересня.

теги: ріпак



Просмотров: 272
Другие новости