Компании

все компании

Ціни на соняшник сягнуть 17-18 тис. грн за тонну

23 серпня 2023 року, 10:36
Аграрії південних регіонів України розпочали збирання соняшнику, ринок поступово переходить на торгівлю новим урожаєм соняшнику, на який є як попит, так і гідні ціни, що в листопаді-грудні сягнуть 17-18 тис. грн/тонна, повідомили в аналітичному кооперативі "Пуск", створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

"Новим урожаєм соняшнику вже торгують на базисах FOB і CIF, зокрема, нещодавно Італія закупила партію української олійної (культури) в тисячу тонн за ціною $465/тонна. Переробники вже озвучують ціни на рівні $370/тонна без ПДВ", - зазначили аналітики.

Вони очікують, що в серпні-вересні закупівельні ціни на соняшник в Україні триматимуться в діапазоні 14 500-15 000 грн/тонна.

Найближчим часом в Україні прогнозуються високі температури повітря та відсутність опадів, що сприятиме проведенню збиральної кампанії, тож пропозиція соняшнику зростатиме, зазначили експерти.

"Якщо значних опадів не буде, то в середині вересня можна очікувати традиційного зниження цін на 1000-1500 грн/тонна - цінники опустяться до 12-13 тис. грн/тона під тиском збирання врожаю. Але в листопаді-грудні діапазон зросте до 17-18 тис. грн/тонна. Сезонна модель загалом показує тренд до зростання цін", - прогнозують експерти.

Рівень закупівельних цін на український соняшник підтримуватиме глобальне зростання цін на рослинні олії на світовому ринку, переконані у ВАР.




Просмотров: 197
Другие новости