Компании

все компании

Європейські акції зростають у середу

23 серпня 2023 року, 15:08
Ринки акцій найбільших країн Західної Європи зростають під час торгів у середу, незважаючи на падіння ділової активності в єврозоні максимальними темпами майже за три роки в серпні.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 за даними на 12:46 кв. піднявся на 0,65% і становив 454,63 пункту.

Британський індикатор FTSE 100 додає 0,95%, німецький DAX - 0,5%, французький CAC 40 - 0,44%, італійський FTSE MIB - 0,66%, іспанський IBEX 35 - 0,78%.

Зведений індекс менеджерів закупівель (PMI) країн єврозони в серпні опустився до мінімальних із листопада 2020 року 47 пунктів із 48,6 пункту місяцем раніше, за попередніми даними Hamburg Commercial Bank (HCOB) і S&P Global. Показник виявився нижчим за очікування ринку на рівні 48,6 пункту, повідомляє Trading Economics.

PMI в обробній промисловості валютного блоку піднявся в серпні до 43,7 з трирічного мінімуму в 42,7 пункту місяцем раніше. Показник активності у сфері послуг єврозони зменшився до 48,3 пункту з липневих 50,9 пункту, уперше з кінця 2022 року опустившись нижче за позначку в 50 пунктів, що відокремлює зростання ділової активності від падіння.

Водночас зниження обсягів виробництва в обробній промисловості стало цього місяця другим за масштабом за останні 11 років, поступившись тільки показнику періоду початкових коронавірусних обмежень, а виробництво послуг скоротилося вперше з грудня 2022 року.

Інвестори також чекають на публікацію звітності американської Nvidia Corp. після закриття ринку в середу і щорічного економічного симпозіуму в Джексон-Гоулі, який стартує в четвер. У заході, організованому Федеральним резервним банком Канзас-Сіті, традиційно беруть участь глави світових центробанків, міністри фінансів, наукові діячі та учасники фінансового ринку.

Акції британської Reckitt Benckiser додають у ціні 1,2% після новин про те, що її головний фінансовий директор Джефф Карр повідомив компанію про свій майбутній відхід. Новим CFO стане Шеннон Айзенхардт, яка обіймає аналогічну посаду в підрозділі американської Nike Inc. по роботі зі споживачами, брендами і маркетплейсами (Nike Consumer, Brand & Marketplace).

Ринкова вартість Societe Generale зростає на 1,8% після того, як Morgan Stanley (підвищив рейтинг паперів цього французького банку до "вище за ринок" з "на рівні ринку".

Капіталізація данської енергетичної Orsted збільшується на 3,3%. Міністерство внутрішніх справ США схвалило будівництво біля узбережжя Род-Айленда вітряної електростанції потужністю 704 МВт - спільний проект Orsted з американською Eversource Energy.

Тим часом папери хімічної BASF SE дешевшають на 0,6% на торгах у Франкфурті. Ця компанія уклала першу у своїй історії угоду з купівлі скрапленого природного газу. За контрактом з американською Cheniere Energy вона отримуватиме приблизно по 800 тис. тонн СПГ на рік у період із середини 2026 року до 2043 року.

Крім того, ця німецька компанія розглядає можливість продажу бізнесу з виробництва каталізаторів для двигунів внутрішнього згоряння, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на джерела. Підприємство може бути оцінено приблизно в 3 млрд євро.




Просмотров: 223
Другие новости