Компании

все компании

Азіатські фондові ринки не показують єдиної динаміки, Китай і Гонконг падають

21 серпня 2023 року, 11:42
Ринки акцій Азіатсько-Тихоокеанського регіону не показують єдиної динаміки в понеділок.

Ринки Китаю і Гонконгу падають на тлі менш різкого, ніж очікувалося, зниження базової ставки Народним банком КНР (НБК, Центробанк країни.)

НБК опустив процентну ставку за кредитами (LPR) терміном на один рік на 10 базисних пунктів (б.п.) - до 3,45% річних, що є рекордно низьким рівнем.

Минулого тижня китайський ЦБ зменшив ставку за кредитами строком на рік, що видаються в рамках програми середньострокового кредитування (MLF), на 15 б.п. до 2,5%. Оскільки ця ставка безпосередньо впливає на LPR, очікувалося, що й останню буде зменшено на 15 б.п., зазначає Market Watch.

Менш істотне, ніж очікувалося, зниження може свідчити про небажання китайських банків опускати ставки за кредитами, оскільки це скорочує їхні прибутки.

Ставка за п'ятирічними кредитами - головний орієнтир для ринку іпотеки - залишилася на позначці 4,2% річних, йдеться в повідомленні НБК. На цьому тлі опускаються котирування акцій китайських забудовників: вартість паперів Longfor Group Holdings знизилася на 3%, China Merchants Shekou Industrial Zone Holdings - на 2,2%, China Vanke - на 1,3%, Poly Developments & Holdings Group - на 1,1%, Seazen Group - на 0,8%.

Китайський фондовий індекс Shanghai Composite опустився під час торгів на 0,5%, гонконгський Hang Seng втрачає 1,5%.

У п'ятницю представники НБК і китайських фінрегуляторів провели зустріч із топ-менеджерами банків, під час якої знову закликали їх нарощувати обсяги кредитування, щоб підтримати економіку КНР.

Експерти UBS у понеділок знизили прогноз зростання китайської економіки на 2023 рік до 4,8% з 5,2%, які очікувалися раніше.

Японський фондовий індекс Nikkei 225 додає 0,3% під час торгів.

Вартість акцій Advantest зросла на 0,4%, Tokyo Electron - на 0,7%, Nippon Yusen - на 0,6%, Fast Retailing - на 1,2%.

Статдані, опубліковані минулої п'ятниці, показали збереження темпів інфляції в Японії в липні на рівні попереднього місяця - 3,3% у річному вираженні. Водночас ключовий показник інфляції, що відстежується банком Японії, - ціни без урахування свіжих харчових продуктів, сповільнився до 3,1% з 3,3%.

Південнокорейський фондовий індекс Kospi додає 0,2% у понеділок, австралійський S&P/ASX 200 - втрачає 0,3%.

Котирування акцій австралійських фінкомпаній Westpac Banking і ANZ Group знизилися на 2,9% і 1,1% відповідно, гірничодобувних Rio Tinto і Newcrest Mining - на 0,9% і 0,7%.




Просмотров: 223
Другие новости