Компании

все компании

Виробництво рису в Україні у 2022 році скоротилося в 16 разів, цього сезону воно має збільшитися в 3,5 раза

18 серпня 2023 року, 10:52
Виробництво рису в Україні 2022 року через повномасштабну війну скоротилося в 16 разів порівняно з попереднім роком і становило лише 3,1 тис. тонни, водночас у сезоні-2023 цей показник може збільшитися в 3,5 раза - до 11 тис. тонн, повідомив Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

Його аналітики нагадують, що до війни через природно-кліматичні умови вирощуванням рису займалися Одеська та Херсонська області.

"Внаслідок нападу Росії частина території Херсонської області була окупована, відповідно Україна ще торік втратила можливість вирощувати рис на цих землях. Слід зазначити, що виробництвом цієї культури займалася переважно лівобережна частина області, яка все ще перебуває в тимчасовій окупації. Тому вже півтора року ми не маємо можливості отримувати рис із цієї частини України", - зазначили експерти, додавши, що після підриву дамби Каховської ГЕС шанс на відродження рисівництва в цьому регіоні вкрай низький.

За їхньою інформацією, наразі рисівництвом займається тільки Одеська область, яка 2022 року виростила близько 3,1 тис. тонни. Такі невеликі обсяги експерти пояснили невизначеністю на початку війни та переорієнтацією на більш пріоритетні культури. Як прогнозують в УКАБ, що 2023 року ситуація в області дещо покращиться і власне виробництво рису сягне близько 11 тис. тонн.

Аналітики також наголосили, що Україна завжди імпортувала більше рису, ніж вирощувала, оскільки є країни, де природно-кліматичні умови більш сприятливі для вирощування цієї культури. Однак можливість самостійно забезпечувати себе необхідними продуктами харчування, гарантуючи власну продовольчу безпеку, - також важлива.

Попри війну та руйнування традиційних логістичних маршрутів, обсяги імпорту рису залишаються на відносно сталому рівні, запевняють в УКАБ.

За її даними, 2022 року Україна імпортувала 87,6 тис. тонн рису, що на 5% більше, ніж 2021 року. Основними країнами постачальниками були Китай, Індія та Пакистан.

"У 2023 році очікується імпорт на рівні 73 тис. тонн - на 17% нижче за показник 2022 року. Скорочення імпортних поставок зумовлено зростанням світових цін на рис і низькою платоспроможністю українців", - резюмували в УКАБ.




Просмотров: 254
Другие новости