Компании

все компании

Фондові індекси Європи знижуються в четвер

17 серпня 2023 року, 16:14
Європейські фондові індекси знижуються під час торгів у четвер після виходу протоколу липневого засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США напередодні.

Зведений індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 за даними на 12:37 кв зменшився на 0,43% і становив 453,32 пункту.

Британський індикатор FTSE 100 втрачає 0,38%, німецький DAX та іспанський IBEX 35 - 0,21%, французький CAC 40 - 0,31%, італійський FTSE MIB - 0,39%.

Протокол останнього засідання Федрезерву, на якому ключову відсоткову ставку підвищили до максимальних за 22 роки 5,25-5,5%, показав, що "багато учасників засідання продовжують спостерігати істотні підвищувальні ризики для інфляції, які можуть зажадати подальшої жорсткості грошово-кредитної політики".

На думку представників керівництва Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), найближчими місяцями статдані прояснять ситуацію з інфляцією і дадуть змогу краще зрозуміти, чи є останні ознаки сповільнення інфляції початком довгострокового тренда. При цьому кілька з них зазначили, що дефляційна тенденція в секторі послуг ще не почала проявлятися.

Тим часом єврозона зафіксувала в червні профіцит зовнішньоторговельного балансу в розмірі 23 млрд євро проти дефіциту в 27,1 млрд євро роком раніше, повідомило в четвер статистичне управління Європейського союзу (Євростат). Імпорт скоротився на 17,7% і становив 229,3 млрд євро, експорт зріс на 0,3% - до 252,3 млрд євро. Консенсус-прогноз, який наводить Trading Economics, передбачав позитивне сальдо в розмірі 18,3 млрд євро.

Рівень безробіття в Нідерландах піднявся в липні до 3,6% з 3,5% місяцем раніше і став максимальним із січня, за даними Центрального статистичного бюро країни.

Ринок також оцінює рішення норвезького центробанку про підвищення процентної ставки на 25 базисних пунктів, до 4% річних, за підсумками засідання в четвер. Рішення ЦБ збіглося з прогнозами аналітиків, а рівень ставки оновив максимум з 2008 року.

Ставка, з великою ймовірністю, буде збільшена ще раз у вересні через як і раніше високу інфляцію в Норвегії, йдеться в повідомленні регулятора.

Акції металургійного гіганта ArcelorMittal дешевшають на 1,5% на торгах в Амстердамі після новин про те, що ця компанія розглядає можливість надсилання пропозиції про купівлю US Steel. Раніше пропозиції про придбання американського сталевиробника висунули Cleveland-Cliffs і Esmark.

Найбільший оборонний концерн Великої Британії BAE Systems домовився про купівлю компанії Ball Aerospace, аерокосмічного сегмента американської Ball Corp., приблизно за $5,55 млрд. Ринкова вартість BAE зменшується на 4,3%.

Котирування паперів оператора платіжної системи Adyen, у свою чергу, впали на 25%. Ця нідерландська компанія відзвітувала про зниження виручки в першому півріччі до 853,55 млн євро з 3,95 млрд євро роком раніше. EBITDA скоротилася до 320 млн євро з 356,3 млн євро, зокрема через підвищення витрат на оплату праці.

Капіталізація швейцарської фармацевтичної Siegfried Holding, навпаки, зростає на 4,5%. Ця компанія наростила продажі в першому півріччі і підвищила річні прогнози прибутку.

Акції шведського виробника паперу Holmen додають у ціні 3,1%. Ця фірма знизила загальну виручку й основні показники прибутку в другому кварталі, але результати сегмента лісозаготівлі виявилися сильними.




Просмотров: 231
Другие новости