Компании

все компании

Фонд Сороса припинить більшість операцій у ЄС - Bloomberg

16 серпня 2023 року, 14:33

Фонд "Відкрите суспільство", філантропічна організація, що контролює більшу частину активів сімейного офісу Джорджа Сороса, статки якого оцінюють у 25 млрд. доларів, має намір припинити значну частину своєї діяльності в Європейському Союзі в рамках реструктуризації під новим керівництвом, повідомляє Bloomberg.

У грудні 93-річний Сорос передав контроль над OSF своєму синові Олександру Соросу, а потім оголосив про скорочення чисельності персоналу фонду, який жертвує кошти на гуманітарні та демократичні цілі в усьому світі, щонайменше на 40%.

Переоцінка діяльності "Відкритого суспільства" в Європейському Союзі є частиною ширших змін в організації, оскільки ми впроваджуємо нову операційну модель, що передбачає глобальний огляд того, як ми працюємо над підтримкою демократії, прав людини і кліматичної справедливості", - заявив представник OSF в електронному листі у відповідь на запитання Bloomberg.

У листі, розісланому грантоотримувачам в Угорщині та переданому агентству Bloomberg людиною, яка побажала не називати свого імені через делікатність питання, OSF повідомила, що вона здійснює "радикальну зміну стратегічного напряму" в рамках нової операційної моделі, створеної керівництвом OSF.

"Новий затверджений стратегічний напрямок передбачає вихід і припинення значної частини нашої поточної роботи в Європейському Союзі, зміщення фокусу і розподілу ресурсів в інші регіони світу", - ідеться в повідомленні, яке цитує іншу записку, яку розіслали співробітникам штаб-квартири OSF у Берліні. "OSF значною мірою припиняє фінансування в Європейському Союзі, і подальше фінансування буде вкрай обмеженим".

Фонд також продовжить фінансувати ініціативи, спрямовані на захист прав людини, демократії та підзвітного уряду в країнах Східної Європи та Центральної Азії, зокрема в Україні, Молдові, Киргизстані, які не входять до ЄС, і на Західних Балканах, повідомив представник фонду. Спрямованість грантів у рамках нової моделі буде визначено найближчими місяцями.

Фонд "Відкрите суспільство" змінює методи роботи, але моя сім'я і OSF давно підтримують і залишаються незмінно прихильними до європейського проєкту", - йдеться в заяві Олександра Сороса. Радіо Вільна Європа першим повідомило про скорочення діяльності OSF в ЄС.

У ЄС OSF фінансував широкий спектр благодійних програм у східних країнах колишнього комуністичного блоку, включно з Угорщиною, Польщею, Словаччиною, Румунією, Чехією, Болгарією та іншими країнами.

У листі, адресованому одержувачам грантів, не наводять докладнішої інформації про цю зміну, йдеться лише про те, що її було ухвалено у зв'язку з тим, що інститути ЄС "уже виділяють значні ресурси на захист прав людини, свободи і плюралізму" всередині блоку. За словами прес-секретаря, нова модель призведе до скорочення штату не менше ніж на дві п'ятих.

Джордж Сорос, уродженець Угорщини, відомий як великий прихильник ліберальних ідей і політиків-демократів, і вже давно є мішенню для правих сил. Він заснував фонд Soros Fund Management і заробив статки, роблячи великі ставки, зокрема сумнозвісну ставку проти британського фунта стерлінгів. У 2011 р. він перетворив фонд на сімейний офіс.

До 2018 р. європейська штаб-квартира організації розташовувалася в Будапешті, а після багаторічної кампанії проти Сороса і ліберальних цінностей OSF, розгорнутої націоналістичним урядом прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, вона переїхала в Берлін. Крім того, в організації є офіси в Барселоні та Брюсселі.

За останні три десятиліття OSF витратила на свої філантропічні зобов'язання понад 19 млрд. дол. 2021 року в регіоні Європи та Центральної Азії було виділено 209 млн доларів, що становить майже 14% від загального обсягу витрат, повідомляють на сайті організації.

 





Просмотров: 327
Другие новости