Компании

все компании

Латвія розраховує запустити електропоїзди Skoda до кінця року

15 серпня 2023 року, 21:36
Перші електропоїзди виробництва чеського заводу Skoda Vagonka мають почати курсувати в Латвії до кінця року, повідомив міністр сполучення Латвії Яніс Вітенбергс журналістам у вівторок після зустрічі з керівництвом чеської компанії і латвійським перевізником AS Pasazieru vilciens (АТ "Пасажирський поїзд", PV).

Передбачалося, що чеська компанія доставить до Латвії всі 32 електропоїзди до кінця року. За словами Вітенбергса, через розв'язану Росією повномасштабну війну проти України поставку дев'яти поїздів перенесено на червень наступного року.

Голова правління Skoda Vagonka Мартін Беднарж підтвердив, що 23 електропоїзди будуть доставлені компанії PV до кінця поточного року.

Щоб прискорити роботу, Skoda Vagonka відкрила нову лінію складання поїздів на заводі в Остраві, на якій працюють 200 осіб. Частково складання здійснюється в Латвії, де працюють і чеські, і латвійські фахівці.

Керівник Skoda Vagonka в регіоні Центральної та Східної Європи Зденек Свата зазначив, що випробування перших поїздів завершено, проект перебуває на завершальній стадії.

Коментуючи затримку з постачанням поїздів, Свата зазначив, що на весь процес істотно вплинула зміна планів виробництва і випробувань через війну, оскільки спочатку випробування поїздів планувалося проводити на українській інфраструктурі. Однак через військові дії їх довелося перенести в Латвію.

Війна в Україні та викликана нею інфляція призвели до подорожчання проєкту, зокрема сталь, яку спочатку планувалося закуповувати в Україні, довелося закуповувати у Швеції та Бразилії. Конкретні зміни у вартості проєкту Свата не назвав. Раніше повідомлялося, що загальна вартість закупівлі становить 257,889 млн євро, зокрема 114,211 млн євро виділено Фондом згуртування ЄС.

Керівник PV Роджер Яніс Грігуліс повідомив, що машиністи компанії вже проходять навчання для управління новими поїздами. Тестові випробування проводять паралельно із сертифікацією, щоб одразу після отримання дозволу поїзди можна було ввести в експлуатацію.

Точні терміни, коли нові поїзди почнуть перевозити пасажирів, залежатимуть від швидкості оформлення документації, а цей процес залежить від виробника і незалежної інспекції, зазначив він.

Грігуліс також повідомив, що цього тижня до Латвії буде доставлено 15-й електропоїзд.

Як повідомлялося, перші електропоїзди доставили в Ригу влітку 2022 року.

Pasazieru vilciens - єдина компанія в Латвії, що займається внутрішніми перевезеннями пасажирів залізницею, заснована 2001 року шляхом виділення із залізничного оператора Latvijas dzelzcels ("Латвійська залізниця"), перебуває в державній власності.




Просмотров: 287
Другие новости