Компании

все компании

Фонд держмайна України запустив сайт Земельного банку

6 серпня 2023 року, 13:50
Фонд держмайна (ФДМ) України презентував присвячений запуску Земельного банку сайт із публікацією відповідей на головні питання земельних відносин, а також карти із землями, які акумулюватимуться в Земельному банку.

Як повідомляється на сайті ФДМ, закон, що запускає прозору оренду державних сільгоспземель через онлайн-аукціони, Верховна Рада ухвалила 27 липня, зобов'язавши Фонд створити Земельний банк.

"Головна мета - побороти корупцію на державних сільгоспземлях. Щороку недобросовісні менеджери державних агропідприємств здавали бізнесу державні землі в оренду за "сірими" схемами. До їхніх кишень потрапляли десятки мільйонів доларів кешу, а державі - збитки", - процитувала пресслужба главу ФДМ Рустема Умерова.

У ній нагадали, що близько 700 тис. га державних сільгоспземель роками не приносили кошти для бюджету і громадян. ФДМ має намір змінити це шляхом акумуляції інформації про них у Земельному банку і надалі здаватиме в оренду через відкриті онлайн-аукціони на електронному майданчику Prozorro.

"Новий інвестиційний продукт дасть змогу кожному українцю розпочати власну справу, прозоро та відкрито орендувавши земельну ділянку через онлайн-аукціон", - наголосили у ФДМ.

За попередніми розрахунками, очікуваний економічний ефект від запровадження прозорої оренди землі становитиме до 7 млрд грн на рік.
Перші аукціони відбудуться 2024 року.




Просмотров: 286
Другие новости