Компании

все компании

"Нібулон" отримав від USAID другу партію вагонів-хоперів

5 серпня 2023 року, 10:28
Один із найбільших операторів зернового ринку України ТОВ "СП "Нібулон" (Миколаїв) отримав від проєкту USAID "Економічна підтримка України" другу партію з 10 нових вагонів-хоперів для перевезення зерна, повідомили в прес-службі компанії.

"В умовах сьогодення компаніям, що працюють у портах, приймаючи та відправляючи вантажі, вкрай важливо відчувати міжнародну підтримку. Вагони-хопери, як свідчення цієї підтримки, пройдуть по всій Україні. Тож завдяки допомозі проєкту USAID експортери зможуть зберегти високопрофесійний персонал на заблокованих об'єктах річкової інфраструктури та запропонувати найкращі закупівельні ціни агровиробникам", - процитувала пресслужба директора із взаємодії з органами державної влади та питань сталого розвитку "Нібулон" Михайла Різака.

Згідно з повідомленням, загалом проєкт USAID передасть для потреб "Нібулона" 50 сучасних вагонів-хоперів, кожен з яких може перевозити до 70 тонн зерна. Їх виготовили на Дослідно-механічному заводі "Карпати" (Львівська область) і одразу відправили на завантаження в найближчу до виробництва філію зернотрейдера - "Смотрич" поблизу Кам'янця-Подільського на Хмельниччині. Звідси вони вирушать у порти Дунайського регіону.

"Для компенсації втраченої річкової логістики, яка за довоєнних часів сягала 4,2 млн тонн зернових, "Нібулон" потребує одного маршрутного поїзда з 50 вагонів на кожен із заблокованих річкових портів. З вагонами від проєкту USAID підприємство матиме 212 вагонів, що становить близько половини від потреби", - уточнили в пресслужбі зернотрейдера.

Допомога агровиробникам та інфраструктурним компаніям є частиною Ініціативи стійкості сільського господарства в Україні, що реалізується Агентством США з міжнародного розвитку. Вона спрямована на те, щоб допомогти Україні збільшити потенціал виробництва, зберігання, транспортування та експорту зерна.

ТОВ "СП "Нібулон" створено 1991 року. До російського військового вторгнення зернотрейдер мав 27 перевантажувальних терміналів і комплексів із приймання сільгоспкультур, потужності для одночасного зберігання 2,25 млн тонн продукції АПК, флот із 83 суден (із них 23 буксири), а також володів Миколаївським суднобудівним заводом.

"Нібулон" до війни обробляв 82 тис. га землі в 12 областях України та експортував сільгосппродукцію в більш ніж 70 країн світу.

Зернотрейдер 2021 року експортував максимальні за час свого існування 5,64 млн тонн сільгосппродукції, досягнувши рекордних обсягів постачань на зовнішні ринки в серпні - 0,7 млн тонн, у четвертому кварталі - 1,88 млн тонн і в другому півріччі - 3,71 млн тонн.

Втрати "Нібулона" від повномасштабного військового вторгнення РФ досягли $400 млн. Наразі зернотрейдер працює на 30% потужностей, створив спеціальний підрозділ для розмінування сільгоспземель і розпочав виробництво на своїх судноверфях у Миколаєві першого судна для розмінування міжнародних водних шляхів.

Нещодавно зернотрейдер залучив EUR27 млн від Експортно-інвестиційного фонду Данії (EIFO) на збільшення потужностей філії "Бессарабський" в Ізмаїлі, де буде побудовано елеватор і борошномельний завод.




Просмотров: 316
Другие новости