Компании

все компании

Міністерство економіки допускає зростання ВВП України у 2023 р. до 5%

2 серпня 2023 року, 10:51
Реальне зростання валового внутрішнього продукту України 2023 року може становити до 5%, однак з огляду на наявні ризики, Міністерство економіки поки що консервативно зберігає прогноз зростання на рівні 2,8%, повідомила директорка департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Міністерства економіки Наталія Горшкова.

"У тих робочих розрахунках, які в нас є, ми так само, як і більшість експертів, які давали вам прогнози, бачимо можливість цьогоріч вийти на реальне зростання близько 5%", - сказала вона на дискусії "Новий макроекономічний прогноз для України: яким буде курс, ВВП та інфляція", організованій Центром економічної стратегії (ЦЕС).

Водночас Горшкова зазначила, що змінювати поточний прогноз 2,8% міністерство поки не збирається, оскільки ризики залишаються досить значними.
"Ми є частиною бюджетного процесу, і ми б не хотіли щоразу, як на гойдалках, переглядати базу для формування бюджету", - додала представник Мінекономіки.

Вона уточнила, що раніше у відомстві прогнозували зростання економіки України поточного року на 3,2%, проте в червні у зв'язку з руйнуванням Каховської ГЕС і песимістичними очікуваннями щодо майбутнього врожаю, його було скориговано до 2,8%.
"Мабуть, ми поспішили", - зазначила Горшкова.

Говорячи про більш далекі прогнози, представниця Мінекономіки зазначила, що, як і більшість експертів, у відомстві сподіваються, що війна 2024 року завершиться, і це стимулюватиме якнайшвидше відновлення в економіці.
"Тому, згідно з поточними прогнозами, які в нас є, ми очікуємо наступного року 5% зростання", - повідомила директорка департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

За її словами, основним драйвером зростання виступає інвестиційна динаміка, водночас характер інвестицій зміниться: військові інвестиції заміщатимуться інвестиціями в інфраструктурні проєкти, у проєкти, пов'язані з відновленням, а також підкріплюватимуться іноземними інвестиціями, і поверненням мігрантів з-за кордону.

Щодо інфляції, яку Мінекономіки цього року очікує на рівні 14,7%, Горшкова зазначила, що прогноз відомства залишається також консервативним, адже зберігається припущення можливості перегляду офіційного курсу гривні наприкінці року.
Як повідомлялося, Нацбанк України минулого тижня підвищив прогноз зростання реального ВВП України 2023 року з 2% до 2,9%, однак знизив його на 2024 рік із 4,3% до 3,5%. Крім того НБУ поліпшив оцінку інфляції цього року з 14,8% до 10,6%.




Просмотров: 188
Другие новости