Компании

все компании

Голова Верховної Ради Стефанчук: Конституція не забороняє проведення виборів під час війни

28 липня 2023 року, 15:45
Конституція не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану, заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

"Такої заборони (на проведення виборів під час дії воєнного стану) в Конституції немає. Ця заборона міститься в законі України "Про правовий режим воєнного стану". І тому, як би конституційної заборони проводити вибори під час воєнного стану немає", - сказав Стефанчук в інтерв'ю телеканалу "Рада" в ефірі єдиного телемарафону.

Водночас спікер парламенту підкреслив, що нині необхідно дотримуватися балансу.

"З одного боку - так, парламент повинен продовжувати свою роботу, повинен ухвалювати необхідні законодавчі акти. Ми входимо в бюджетний процес і це дуже важливі речі. З іншого боку ми маємо розуміти, що не повинно бути застою тієї демократії, яка існує в суспільстві. І саме тому президент Парламентської асамблеї Ради Європи пан Кокс та інші колеги говорять про те, що все-таки необхідно докласти зусиль, щоб здійснити це", - зазначив голова Верховної Ради.

За його словами, це питання може бути питанням дискусій.

"І я думаю, що нам треба ухвалити якісь важливі рішення з цього (питання), щоб, з одного боку, забезпечити стабільність у державі, щоб держава не була розірвана виборами під час війни, але з іншого боку, забезпечити ось цей потік демократії, за що Україна, в принципі, і бореться", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи підтримає він зміни до закону про вибори, Стефанчук сказав: "Давайте подивимося, як це питання буде вирішуватися. Але я думаю, що найближчим часом воно буде актуалізовано".

Як повідомлялося, раніше голова ПАРЄ Тіні Кокс заявляв про необхідність провести в Україні вільні та чесні вибори, незважаючи на війну.




Просмотров: 615
Другие новости