Компании

все компании

ЄБРР надає Кредобанку гарантію і кредит по EUR25 млн

27 липня 2023 року, 11:08
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) за часткової підтримки Євросоюзу надає українському Кредобанку гарантію EUR25 млн для покриття ризиків нового кредитування, а також кредит EUR25 млн за Програмою сприяння торгівлі (TFP) для торговельного фінансування українських клієнтів.

"Нова угода про розподіл ризиків дасть змогу Кредобанку скоротити дефіцит фінансування, а безперервний доступ до фінансування допоможе компаніям усунути вузькі місця в торгівлі харчовою та сільськогосподарською продукцією", - наводяться в повідомленні в середу слова керуючого директора ЄБРР у секторі фінансових установ Франсіса Маліжа.

Зазначається, що отримати нове фінансування зможуть компанії, які працюють у таких критично важливих галузях, як первинне сільське господарство та сільськогосподарські послуги, харчова промисловість, транспорт і логістика, роздрібна торгівля та фармацевтика.

Згідно з угодою про розподіл ризику, яку дві установи з досвідом попереднього співробітництва підписали в середу в Лондоні, ЄБРР надає нефінансований інструмент розподілу ризиків обсягом EUR25 млн, що покриває 50% кредитного ризику за новим фінансуванням Кредобанку на загальну суму EUR100 млн, але не більше ніж 50% портфеля. Гарантія ЄБРР надається двома рівними траншами.

Крім цього, EUR15 млн із загального портфеля EUR100 млн, який покриває гарантія, будуть доступні для фінансування довгострокових інвестицій мікро-, малих і середніх підприємств (ММСП) у технології й устаткування, що відповідають стандартам ЄС, зокрема інвестицій у стійкі та "зелені" технології в рамках Програми конкурентоспроможності МСП у країнах Східного партнерства ЄС (EaP SMEC), уточнив ЄБРР.

Він додав, що участь у програмі EaP SMEC також дасть змогу Кредобанку та його клієнтам отримувати експертну допомогу у формі тренінгів і консультаційної підтримки. Позичальники, які відповідають вимогам, також отримають грантову підтримку у формі інвестиційних стимулів після завершення їхніх інвестиційних проєктів.

Гарантія ЄБРР підтримується 50% гарантією покриття першої втрати, що фінансується донорами в рамках пакета стійкості. Укладення цієї нової угоди збільшує до EUR468 млн загальний обсяг фінансування, підтриманого подібними гарантіями з початку війни.

Що стосується EUR25 млн за Програмою сприяння торгівлі, то, як зазначає кредитор, участь у цій програмі дасть змогу Кредобанку збільшити підтримку українських експортерів та імпортерів.

Кредобанк є одним із провідних банків на заході України і на початок червня за розміром активів посідає 14 місце (46,85 млрд грн) із 65 діючих в Україні. Кредобанк повністю належить PKO Bank Polski SA - найбільшому системно важливому банку в Польщі, акції якого перебувають у лістингу Варшавської фондової біржі.




Просмотров: 213
Другие новости