Компании

все компании

Український парламент у першому ухвалив законопроєкт про медичний канабіс

14 липня 2023 року, 03:40

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №7457 про регулювання обігу рослин роду конопель (Cannabis) у медичних, наукових і промислових цілях.

Ухвалення документа за основу підтримали 268 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер, повідомила співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

"Багатостраждальний законопроєкт про медичний канабіс ухвалено в першому читанні. Його підтримали 268 депутатів, зокрема частина фракції "ЄС" ("Європейська солідарність"). Я теж голосувала "за", хоча до законопроєкту є багато запитань, він потребує доопрацювання до другого читання", - написала вона в Телеграм-каналі.

Парламентарій наголосила, що такий закон має допомогти в лікуванні посттравматичного стресового розладу (ПТСР), зниженні болю при онкологічних захворюваннях, епілепсії, хворобі Паркінсона та інших станах.

"На жаль, цей законопроєкт не стільки про медицину, скільки про промислове вирощування канабісу та корупційні схеми уряду щодо дозволів і освоєння величезних фінансових потоків. Наша фракція подасть поправки, доопрацює законопроєкт до другого читання, щоб акцент був саме на медицині та знеболюванні, але не на промисловому вирощуванні", - уточнила парламентарій.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроєктом пропонується створити нормативні умови для законного обмеженого обігу канабісу, смоли канабісу, екстрактів і настоянок канабісу у визначених цим документом цілях, зокрема, для їхнього використання в медичних, промислових цілях, наукової та науково-технічної діяльності, а також його сортів у визначених сферах діяльності.

В уряді вважають за необхідне врегулювати питання щодо організації діяльності на кожному етапі такого обігу канабісу, включно з операціями із ввезення, вивезення, транспортування територією України, зберігання та реалізації конопель, сприяти підвищенню рівня та якості медичного обслуговування населення шляхом забезпечення реалізації права на охорону здоров'я із застосуванням більш ефективних лікарських засобів і методів лікування, зокрема у сфері паліативної медицини, що, серед іншого, базуються на симптоматичному та симптоматичному лікуванні.

Як повідомлялося, законопроєкт №7457 Кабінет міністрів подав до Верховної Ради в червні 2022 року. Профільний комітет парламенту з питань здоров'я нації порекомендував ухвалити його за основу. Пізніше, у вересні, голова комітету Михайло Радуцький (фракція "Слуга народу") заявив, що, ймовірно, у Раді не знайдеться достатньо голосів для підтримки законопроєкту про медичний канабіс.





Просмотров: 301
Другие новости